Een toevallige ontmoeting tussen Harry Schouw en Marten Oostwoud in Bilthoven was in 1955 de start van de onderneming Schouw en Oostwoud, later SenO genoemd. Deze producent van plastic producten voor de huishouding was meer dan veertig jaar in Maartensdijk gevestigd. Foto: Tentoonstelling van producten op een beurs (archief mevrouw M. Oostwoud).

 

Meer informatie

Harry Schouw kwam terug uit Argentinië waar hij met zijn technische achtergrond voor Philips had gewerkt. Marten Oostwoud werkte als bedrijfskundige in het familiebedrijf Oostwoud in Franeker, sinds 1871 een producent van o.a. medisch meubilair voor ziekenhuizen. De heren ontmoetten elkaar bij toeval in het toenmalige Hotel-Café-Restaurant De Schouw bij het station in Bilthoven.

Zij ontwikkelden het plan om met een zelfgebouwde spuitgietmachine kunststof producten te maken. In 1955 startte de onderneming onder de naam Schouw en Oostwoud aan de Biltseweg 20 in De Bilt. De spellenfabriek Jumbo van de oprichters Hausemann & Hötte uit Zaandam was hun eerste klant. Miljoenen gansjes voor het Ganzenbordspel perste men voor dit bedrijf. Turkstra Beschuitfabriek uit Leeuwarden was hun volgende grote klant.

Toen het bedrijf groeide, bouwden de eigenaren een nieuwe fabriek aan de Industrieweg 24 in Maartensdijk en deze breidde zich ook verder uit. De productie vond volcontinu plaats, omdat de kunststof op temperatuur moest blijven voor het spuitgieten. Er werkten op de hoogtijdagen negentig mensen. In de vijftiger jaren groeide de behoefte aan steeds meer kunststof producten voor huishoudelijk gebruik en deze werden daarom ontworpen en geperst. Voorbeelden waren: botervloten, bekers, eierdopjes, vergieten, koffiefilters, slabestekken en wasknijpermanden. De staafjes voor het Mikadospel maakten ook deel uit van het assortiment.

Het bedrijf had een leidende positie in de markt. Concurrenten waren bijvoorbeeld Curver en Tupperware. In Nederland waren er 1500 verkooppunten voor hun producten en men had ongeveer 12 vertegenwoordigingen in het buitenland, zoals Engeland, Noorwegen, Zwitserland, Duitsland en de Nederlandse Antillen. De matrijzen voor de verschillende producten op de spuitgietmachines werden gemaakt in Portugal en Denemarken. Deze matrijzen bewaarde men in een brandvrije kluis omdat zij een grote financiële waarde vertegenwoordigden en van strategisch belang waren voor de continuïteit van de productie.

In een artikel in het Utrechts Nieuwsblad van rond 1980 bij gelegenheid van de forse uitbreiding van het pand stond: Vermoedelijk zal er geen Nederlands huishouden zijn, waar niet op een of andere wijze een artikel van de Maartensdijkse handelsonderneming en plasticwarenfabriek SenO BV is binnengedrongen. Maar ondanks de grote hoeveelheid verkochte produkten, kennen slechts weinigen de naam van de fabriek.

In 1974 verkocht men het bedrijf aan Rosedale in Engeland en daarna kwam het in handen van Tiger Plastics in Geldrop. In die periode veranderde de naam van de onderneming in SenO Plastics BV. De productie bleef tot 1996 in Maartensdijk; daarna verplaatste men deze naar Geldrop en later naar Polen.

Marten Oostwoud verbleef na de verkoop een tijd in het buitenland en was o.a. commissaris verbonden aan het familiebedrijf Oostwoud in Franeker. Hij werd er begin tachtiger jaren na het overlijden van zijn oom directeur/eigenaar. Hij overleed in 1989. Harry Schouw is na de verkoop niet meer verbonden gebleven aan SenO, naar Frankrijk en overleed daar in 1992

JJR

 

Literatuur:

Utrechts Nieuwsblad, circa 1980, datum niet bekend, ‘Plasticwarenfabriek breidt fors uit’

Website www.historischeverenigingmaartensdijk.nl

Interview met de mevrouw M. Oostwoud, weduwe van de medeoprichter Marten Oostwoud door Jacques Reijniers

Interview met de heer Peter van Es uit Dronten, voormalig interieur architect, door Jacques Reijniers

Spring naar toolbar