De bevrijding is 75 jaar geleden.  Het herstel van vriendschap in Europa en met name vriendschap met de voormalige vijand Duitsland was ooit aanleiding om stedenbanden te stichten. Heeft zo’n stedenband of jumelage na al die jaren nog een toekomst? Het Jumelagecomité De Bilt – Coesfeld vindt van wel en heeft ter gelegenheid daarvan een tv-reportage gemaakt.

Deze stedenband is opgericht in 1977. Al in 1972 besloot de gemeenteraad van De Bilt zich aan te sluiten bij de Raad van Europa en zich te oriënteren op een internationaal gemeentecontact. In 1974 meldde Coesfeld in het toenmalige West-Duitsland zich bij de Euregio voor een partnerstad in Nederland, wat de aandacht trok van De Bilt.

Meer informatie

 

Toen in 1977 bleek dat het klikte in de eerste uitwisselingsgesprekken, hebben de gemeenten besloten de jumelage aan te gaan voor een periode van vijf jaar. In 1978 werd de Stichting Jumelage De Bilt-Coesfeld opgericht. Op 23 april 1983 werd een ‘blijvend partnerschap’ overeengekomen.

In 2020 blijkt deze jumelage springlevend en is er brede animo voor een onbeperkte verlenging van de stedenband. Gezelligheid en sportiviteit staan centraal, evenals kennisuitwisseling, cultuur en muziek en de onderlinge kennismaking van schoolkinderen.

In het kader van 75 jaar bevrijding waren er plannen voor een groots Vrijheidsfestival in Coesfeld, dat in verband met Covid 19 moest worden afgelast. Reden om de festivalboodschap via het beeldscherm uit te zenden. Hieronder de reportage van RegioTV De Bilt.

 

 

Miescisko

Sinds 2001 beschikt gemeente De Bilt over maar liefst twee stedenbanden. Want in 1991 was de toenmalige gemeente Maartensdijk een stedenband aangegaan met de Poolse gemeente Miescisco. Bekijkt u hier de reportage uit 2014, met daarin een interview met burgemeester Arjen Gerritsen ( 2007 – 2016)

 

 

VC

 

Leest u hier over de Razem: de stedenband met Miescisco in Polen.

 

Kopfoto: Zaterdag 26 mei 2019: Coesfeldse en Biltse tuinliefhebbers op de kwekerij van Jan van Vulpen in Groenekan.

Bronnen: RegioTV De Bilt en St. Maerten, Historische Vereniging Maartensdijk.