In 1913 werd de negenjarige Gerrit Brouwer overreden door een auto, een Spijker afkomstig uit Amsterdam. Gerrit was een van de jongste kinderen uit het gezin van Arend en Reintje Brouwer dat uit elf kinderen bestond. De familie woonde op landgoed Beerschoten, waar Arend werkte als koetsier van de douarière Steengracht van Oostcapelle. De afgebroken zuil markeert het graf van Gerrit Brouwer naast de Dorpskerk in De Bilt.
Na zijn overlijden werd Gerrit begraven op het kerkhof van de Dorpskerk in De Bilt. Op zijn graf verrees een zogenoemde Afgebroken Zuil, een grafsymbool dat karakteristiek was aan het einde van de negentiende en het begin twintigste eeuw. Dit symbool verbeeldt het einde van het aardse leven dat vaak plotseling toeslaat, zoals het ongeluk van deze negenjarige jongen.
Op het voormalige kerkhof is dit kindergraf nog altijd aanwezig, al is de belettering na meer dan honderd jaar niet meer leesbaar.
Hieronder: een rouwfoto van Gerrit Brouwer. De beeltenis is ontleend aan een familiefoto van het gezin Brouwer in gelukkiger tijden.
VC
U bevindt zich op de rondleiding over de begraafplaatsen. Voor het vervolg klik HIER.
Literatuur:
Herinneringen aan Beerschoten, door Nel Niebeek – Brouwer (1910-2004) opgetekend in: Verhalen van vroeger en nu: Petra Cremers e.a. 2013
Grafsymboliek uit de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw: Wim Krommenhoek in De Biltsche Grift, december 2016.
Met dank aan Arend Niebeek (1947), zoon van Nel Niebeek – Brouwer.