In 1934 startte Izaäk van der Neut in Groenekan een winkel in levensmiddelen. Het bedrijf bestaat nog steeds, maar de supermarkt maakte in 2007 plaats voor een ‘Groene Vakwinkel’.  Op de foto ziet men de winkel in de jaren zestig van de vorige eeuw. (Foto: privécollectie Jan van der Neut, geplaatst met diens toestemming.)

 

Meer informatie

De oprichter van het bedrijf, Izaäk van der Neut, leerde het vak bij de drogisterij van zijn zuster aan de Tweede Branderburgerweg te Bilthoven. hij nam daar de plaats van haar overleden man in. Na het hertrouwen van zijn zus begon hij voor zichzelf in Groenekan, op het adres Groenekanseweg 5, waar hij zaken als drogisterij-artikelen, landbouwgereedschap en diervoeders verkocht. Hij ging letterlijk ‘de boer op’ en bezocht de klanten thuis , zijn vrouw deed de winkel. In de loop der tijd werden ook steeds meer levensmiddelen verkocht. Zoon Jan volgde zijn vader op in begon in 1967 met een voor die tijd gewaagde onderneming: een zelfbedieningswinkel. In 2005 trad de derde generatie Van der Neut aan, toen Jan van der Neut zijn bedrijf overdeed aan zijn dochter Rianne en zijn zoon Erik.

Jan Van der Neut vertelde in 2013:

In onze begintijd was er volop concurrentie. Het dorp  telde twee bakkers, twee groenteboeren, twee fietsenmakers, een  slager, een melkboer, fourniturenzaak De Vlijt. Met name Ravenstein bij het andere spoor en De Vries verkochten ook levensmiddelen en bezorgden aan huis net als wij. Dan kwam ik “s morgens  de boekjes halen bij de mensen en moest ik zelfde bestellingen  vaak nog opschrijven. Uiteraard werden ze dezelfde dag nog bezorgd.  Toen ik in 1966 met Ineke trouwde, bestond de klandizie nog voornamelijk uit de vele boeren en tuinders uit de omgeving. Melkwatten, koedekken en -touwen en vele andere typisch agrarische  artikelen waren hardlopers in het assortiment.

Toen de Copijnlaan gebouwd werd, in het begin van de jaren zestig, ging ik er  direct op af als een nieuwe woning betrokken werd. Op die manier heb ik huis-aan-huis de klandizie van de nieuwe bewoners  gekregen. En bij de aanleg van het viaduct over de Groenekanseweg kwam de aannemer niet alleen bij ons voor koffie en toebehoren, maar ook voor materialen als tape, regenpakken, laarzen  en schoppen. Als het er niet was zorgde ik wel dat het er kwam en  zo was de aannemer anderhalf jaar lang een goede bron van inkomsten voor ons.  In dezelfde periode werd ook de wijk Overvecht gebouwd. Ik herinner me nog de uitgestrekte weilanden die eerder bij de gemeente Maartensdijk hoorden, met de watertoren er middenin. Eind  jaren zestig was er sprake van dat er een station tussen Tuin dorp  en Overvecht zou komen.

Inmiddels is er in het dorp in de eenentwintigste eeuw nog maar één druk bezochte winkel over: die van Van der Neut. De winkel vormt ook een ‘sociaal trefpunt’ voor de Groenekanse gemeenschap Jan van der Neut geeft de achtergrond van het succes van zijn bedrijf aan: ‘[het gaat om] de persoonlijke aandacht en klantgerichtheid. Blijf meedenken met de klant! Er komt altijd een oplossing.’ Daarnaast wijst hij op het belang van goed financieel beheer.

Hieronder ziet men een uitnodiging voor de officiële opening in 1934 () en een uitnodiging voor het 25-jarig jubileum (privécollectie Jan van der Neut, met diens toestemming).

AD/JJR

 

Bekijkt u hier het interview dat Jacques Reijniers had met de familie Van der Neut, in de reportageserie Levende Monumenten.

 

Literatuur:

Verhalen van vroeger en nu uit De Bilt, Groenekan, Hollandsche Rading Maartensdijk en Westbroek (Stichting Skrīvan Groenekan 2013) pp. 120 (onder dankzegging aan mw. Petra Cremers van Stichting Skrīvan). Voorts:

Hoebink, W., ‘De supermarkt van Groenekan’. In: St. Maerten, tijdschrift van de historische vereniging Maartensdijk, sept. 1993, nr 10, pp19-26;