In 1927 verhuisden de gebroeders Van den Ham vanuit Baarn naar Bilthoven en bouwden kasten voor Engelse klokken. Hun belangrijkste klant was het bedrijf van de familie Seters uit Den Haag. In de loop der jaren zou hun onderneming zich toeleggen op de reparatie en het onderhoud van antieke meubelen. De tweede generatie zet het bedrijf voort tot op de dag van vandaag. Het is een van de laatste in bedrijf zijnde werkplaatsen voor antiek- en meubelrestauraties in ons land. Foto: 1927, Antiek- en meubelrestauraties Van den Ham en Tijdink. (collectie J. Tijdink)
Oprichter Nico van den Ham woonde in de Baarn en werkte bij een pianofabriek in Amsterdam. Zijn vader hield zich bezig met houtsnijwerk. In de crisisjaren na de Eerste Wereldoorlog raakte Nico werkloos en startte hij in Bilthoven een meubelmakerij, samen met zijn broer Teunis die in deze plaats een bakkerswijk had. Met eigen geld kochten ze een aardappelveld en bouwden er een werkplaats. Die is er nog steeds aan de Tweede Brandenburgerweg 17.
Nico en Teunis begonnen met houten kasten voor de klokkenindustrie en bouwden er vervolgens duizenden, in die tijd met vijf werknemers. Het KNMI in De Bilt vroeg hun om houten peilstokkasten voor de Zuiderzeewerken. Tijdens de oorlog voerden ze reparatiewerk uit voor particulieren. De handmatige productie van houten klokkenkasten verdween, omdat de machinale serieproductie goedkoper was. Toen bood het sjieke Bilthoven hun een nieuwe markt in de vorm van antiekrestauratie.
Tweede generatie
De zoon van Nico, Simon van den Ham, ging na de LTS aan de slag bij de Provinciale Waterstaat als waterbouwkundig opzichter-tekenaar. Maar na een half jaar trad hij bij zijn vader in dienst. Na het pensioen van zijn vader en oom nam hij de zaak over. In 1986 kwam Jos Tijding uit Lichtenvoorde, een ervaren houtbewerkingsvakman, erbij. Simon en Jos werden compagnons onder de naam Antiek- en meubelrestauratie Van den Ham en Tijdink. Inmiddels werkt het atelier samen met specialisten op het gebied van stoffering, smeedwerk, stoelmatten, decoratieschilderwerk en porselein.
Hun klantenbestand breidde steeds verder uit. In Zeist bijvoorbeeld met de firma Ruys en in Utrecht met het Catharijneconvent en de Pieterskerk ( antieke houten beelden en – houtsnijwerk). Simon van den Ham is in 2017 met pensioen gegaan en sinds die tijd is Jos Tijding de eigenaar van de onderneming.
Het geheim van dit bedrijf dat al 93 jaar bestaat? Hoogwaardig vakmanschap, oog voor kwaliteit en passie voor het vak. Klantenwerving is niet nodig want ‘mond-op-mond-reclame’ is genoeg. Of, zoals Simon van den Ham het ooit zei: Goede wijn behoeft geen krans.
JJR
Bronnen:
Archief Historische Kring D’Oude School
Interview met de heer Jos Tijdink, huidige eigenaar van Antiek- en Meubelrestauraties Van den Ham en Tijdink door Jacques Reijniers
Esse, Eduard van: Mijn vader repareerde alles voor ’n bruin brood. Antiek- en meubelwerkplaats S. van den Ham Jr aan de Branderburgerweg bestaat zestig jaar, Utrechts Nieuwsblad, 8 juli 1987
Website www.vandenhamtijdink.nl