Joh. van Doorn BV startte in 1937 aan de Voordorpsedijk in Groenekan en ontwikkelde zich tot een van de grotere schildersbedrijven in de provincie Utrecht. In 2010 verhuisde de onderneming naar het Bedrijvenpark Larenstein in Bilthoven, waar het zich tot op de dag van vandaag bevindt. Afbeelding: het pand waar het bedrijf in 1937 begonnen is. (Archief Joh. van Doorn)

 

Meer informatie

Johan van Doorn was in 1937 de oprichter van het eenmansbedrijf dat aan de wieg staat van het huidige schildersbedrijf van zijn kleinzoon, Joh. van Doorn BV. Hij begon het bedrijf aan de Voordorpsedijk, maar door positieve ontwikkelingen groeide het bedrijf gestaag. De onderneming verhuisde eerst naar de Blauwkapelseweg 58 in Groenekan in 1968, om zich vervolgens in 1979 te vestigen aan de Burgemeester de Withstraat 51 in De Bilt. Nog steeds was er niet genoeg ruimte en Van Doorn kocht de panden links en rechts van het schildersbedrijf op, waaronder het aannemersbedrijf van Co van Dijk. In deze periode, begin 1970, heeft de tweede generatie Van Doorn het bedrijf overgenomen. Inmiddels voert de derde generatie Van Doorn de leiding, al vanaf ongeveer 1998.

In de loop van de tijd ging de onderneming een steeds breder pakket aan diensten aanbieden. In de kern richt het bedrijf zich op renovatie-, onderhouds- en restauratieschilderwerk, maar ook op glaswerkzaamheden. Tijdens restauratieschilderwerk worden ook decoraties, muurschilderingen en houtwerk gerepareerd. Dit wordt ‘totaaloplossing’ genoemd; het schildersbedrijf houdt zich niet alleen bezig met schilderwerk, maar kan ook ramen en kozijnen vervangen, en doet aan timmerwerk, betonbescherming en gevelreiniging. Daarbij werkt het bedrijf samen met externe partners op gespecialiseerde gebieden.

Een paar bijzondere voorbeelden van uitgevoerde projecten zijn het schilderwerk aan de Domtoren in Utrecht en de restauratie van het historische restaurant voor het NS-personeel in het Centraal Station van Amsterdam. De klanten bevinden zich vooral in de Randstad met als centraal gebied de provincie Utrecht. Mede door hun restauratieproject van het Paushuize in Utrecht ontving Van Doorn in 2012 de Nationale SchildersVakprijs. Een ander speciaal project is de restauratie van de oude stationschefwoning uit Bilthoven, die is verplaatst naar het Spoorwegmuseum om plaats te maken voor de spoortunnel bij station Bilthoven. Zie hierover de bijdrage op het Online Museum.  Tegenwoordig werken er meer dan tachtig vakmensen bij het bedrijf om al deze projecten uit te voeren. Dit maakt het niet alleen een historisch interessante, maar ook relatief grote werkgever in gemeente De Bilt.

JJR

 

Literatuur:

 www.johvandoorn.nl

Interview met de heer Johan van Doorn, derde generatie eigenaar, door Jacques Reijniers.