U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Charles Weddepohl was een beeldhouwer en schilder die van 1937 tot zijn overlijden in 1976 in Hollandsche Rading woonde. Hierboven een portret. (DAB) Hij maakte ongeveer 450 werken. Diverse beelden van zijn hand zijn in de gemeente te zien.

Meer informatie

Op 7 december 1902 werd Charles Weddepohl in Amsterdam geboren. Na de driejarige HBS volgde hij een grafische opleiding omdat hij reclametekenaar wilde worden. In dienst van een bedrijf maakte hij ontwerpen voor tegels, maar dat werk beviel hem niet erg. In 1924 schreef hij zich in aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij kunstschilder wilde worden. Hij werd beïnvloed door Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst, die aan de academie verbonden waren.

Na zijn afstuderen in 1927 werkte hij als zelfstandig kunstenaar in Amsterdam. Hij concentreerde zich op het schilderen van menselijke gezichten maar maakte ook exotische figuren zoals Arabieren, hindoes en ridders. Zijn werk werd niet erg positief ontvangen.

Van zijn vrienden Bertus Sondaar en diens echtgenote Ton leerde hij modelleren en andere technieken die een rol speelden bij het maken van beelden. Vanaf 1935 maakte hij bijna alleen nog beelden, meestal klein van formaat en uitgevoerd in gips. Het betrof voornamelijk koppen en bustes.

Weddepohl trouwde in 1935 met Maria Rambach en twee jaar later betrokken zij een huis in Hollandsche Rading, dat later het adres Schapendrift 21 zou krijgen. Langzaam ontwikkelde hij zich als beeldhouwer en kreeg zijn werk enige waardering. Door de Tweede Wereldoorlog werd het leven moeilijker: opdrachten bleven uit en materiaal was schaars. Weddepohl kreeg wel soms een kleine uitkering.

In de beeldende kunst woedde na de oorlog de discussie tussen figuratieve en abstracte kunstenaars, vooral na de geruchtmakende tentoonstelling van Cobra van 1949. Net als zijn geestverwant de schilder Willink verwierp Weddepohl de abstracte kunst, al waren zijn beelden niet hyperrealistisch.

Na 1950 maakte hij ook grotere beelden van mensen en soms ook van paarden, waarvoor hij een bijzondere belangstelling had. Het materiaal was meestal chamotte. Omdat zijn mensenfiguren gewoonlijk naakt waren, gaven gemeentes en andere instanties zelden opdrachten. Een enkele keer werd een naakt beeld beschadigd. Het bekende Meisje met veulen dat in 1955 in Hollandsche  Rading werd geplaatst, kreeg een rokje.

In 1969 bleek hij de ziekte van Parkinson te hebben. Kort daarna hield hij op met werken. Charles  Weddepohl overleed op 26 juni 1976.  In de Rading is de Charles Weddepohllaan naar hem genoemd.

DAB

Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

W. Hoebink, Charles Weddepohl (1902 – 1976) beeldhouwer in de gemeente Maartensdijk, in: St. Maerten 22 (2001) p. 4 – 38.

Website Weddepohl: http://www.weddepohl.com/