De schoonouders van Hermann August Mössner hadden een horlogebedrijf in Amsterdam. Direct na de Tweede Wereldoorlog begon Mössner met een eigen vertegenwoordiging en verkoop van doosjes voor de sierraden vanuit zijn privéwoning aan de Stieltjesweg 31 in Hilversum. Vanaf 1953 maakte hij zelf deze doosjes vanuit een door hem opgericht bedrijf: Mössner Cartonnagefabriek. Zijn twee dochters Erica en Martha Mössner legden op 30 september 1953 de eerste steen voor het nieuwe fabrieksgebouw aan de Industrieweg 22 in Maartensdijk. De onderneming is in 2009 beëindigd. Hierboven: de eerste steen. (Foto JJR)
Mössner Cartonnagefabriek maakte kartonnen doosjes voor juwelen en bestek. Deze doosjes werden gevoerd met stof zoals fluweel en vervolgens gevuld met een bodem van watten. Ook maakten zij etalagestandaards voor het tentoonstellen van juwelen. De producten waren bestemd voor juwelierszaken in Nederland. Iedere klant had een eigen kleur voor de binnenbekleding en de watten, maar ook een eigen opdruk. In het Jaarbeursgebouw in Utrecht had men een permanente showroom voor de winkeliers/juweliers.
Het inbrengen van de bekleding en de watten in de doosjes werd in de jaren zestig en zeventig uitbesteed aan de ‘Dekema-Stichting’ aan het Langgewest bij de Markt in Hilversum. Hier werkten mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt in de zogenaamde ‘beschutte werkplaats’.
Rond 1975 werd de leiding van de onderneming overgenomen door dochter Erica Hilhorst-Mössner. Op hoogtijdagen werkten er ongeveer vijftig medewerkers. Er waren ook drie vertegenwoordigers die de klanten bezochten.
De onderneming Mössner Cartonnagefabriek is in 2009 beëindigd doordat er geen opvolger beschikbaar was in de familie en de concurrentie te weinig wilde betalen voor de onderneming. Mevrouw Hilhorst-Mössner besloot toen om de gehele aanwezige voorraad producten aan haar klanten te schenken.
Na de beëindiging van het bedrijf werden de panden aan de Industrieweg 22A/B verhuurd aan verschillende ondernemingen. In 2009 werd het braakliggende terrein aan de linkerkant, ook eigendom van Mössner, bebouwd. Dit bedrijfspand aan de Industrieweg 22C/D werd vervolgens ook verhuurd en op dit moment is daar Record Deuren gehuisvest, een onderdeel van de Italiaanse Faac Group. Het gehele complex aan de Industrieweg 22 is in handen van Mössner Beheer BV en eigendom van mevrouw Hilhorst-Mössner.
Hieronder: de bouwtekening van het bedrijf in Maartensdijk.
JJR
Literatuur/bronnen:
Interview met de heer Jan Steenkamer – ook namens mevrouw Hilhorst-Mössner – door Jacques Reijniers
Bezoek aan voormalige fabrieksgebouwen Mössner Cartonnage in Maartensdijk door Jacques Reijniers
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Vennen te Breukelen, dossier 3838 betreffende Mössner Cartonnagefabriek
Website www.wittekruislaan.wordpress.com