Afbeelding: Het Klooster/ Koelenberg in 1869 (P.J. Lutgers)

Op 31 januari 1854 werd het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut bij Koninklijk Besluit van Koning Willem III opgericht, toen nog onder de naam Koninklijk Meteorologisch Observatorium. Het werd gevestigd in Sonnenborgh, later het gebouw van de sterrenwacht in Utrecht. De eerste directeur was Prof C.H.D. Buys Ballot, bekend van de wet van Buys Ballot. In 1897 verhuisde het KNMI naar het landgoed Koelenberg in De Bilt.

Het landgoed Koelenberg of Het Klooster lag ten oosten van het landgoed Sandwijck aan de weg tussen Utrecht en Zeist. Het buiten lag op de grond van het in 1585 afgebroken Vrouwenklooster. De Staten van Utrecht, die na de Reformatie eigenaren van de grond waren, verkochten de terreinen in de 17e eeuw aan de Utrechtse familie Parmentier, die daar in het landhuis Het Klooster woonde..

In de 18e eeuw was het landgoed eigendom van de Utrechtse familie Utenhove. De volgende bewoner liet er in 1826 een fraai landhuis in neoclassicistische stijl bouwen. In 1866 kocht de schatrijke Elisabeth Charlotta Both Hendriksen, echtgenote van Christiaan Willem Johan baron van Boetzelaer, Koelenberg. Het echtpaar woonde zelf  op het naast gelegen Sandwijck.

In 1897 kocht het  Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut dat in Utrecht was gevestigd, een deel van het landgoed. Het landhuis werd het hoofdkantoor. Aan dit kantoor werd in dezelfde stijl een vierkante toren gebouwd. In de twintigste eeuw bouwde men een observatietoren, die vanwege zijn opvallende vorm ‘de Kopspijker’ werd genoemd. Op het terrein staan ook een voormalige directeurswoning en enkele dienstwoningen.

Naast het KNMI ontstond op het oude terrein van Koelenberg / Het Klooster na 1900 een aantrekkelijke woonwijk, die het Kloosterpark werd genoemd.

Vervolg: loop verder in dezelfde richting en sla linksaf Prinsenlaan in en volg die tot het einde. Ga dan de bij de splitsing rechtsaf Emmalaan in tot huisnummer 5.

Voor het volgende bordje kun je ook klikken HIER.