Afbeelding: een B17 vliegt over Utrecht tijdens de voedseldroppings in mei 1945 (Foto C. Raue sr.)
Op 20 oktober 2003 werd dit monument onthuld door Nederlandse, Amerikaanse en Duitse familieleden van de mensen die betrokken waren bij het neerstorten van een Amerikaanse B17 precies zestig jaar eerder. Het is ontworpen door Cees Morsch, de toenmalige eigenaar van pand nr. 15.
Op 20 oktober 1943 stortte een B17 neer op de Soestdijkseweg in de Bilt. Het toestel was opgestegen in Engeland om een grote lading bommen boven Duitsland te droppen, maar onderweg werd het getroffen door afweergeschut. Het vloog gehavend terug naar de thuisbasis. Een Duitse jagerpiloot zag het gehavende toestel, schoot er nog wat van zijn munitie op af en volgde het zwaar beschadigde toestel. Toen hij zag waar het zou neerstorten, vloog hij door naar Soesterberg. Hij landde daar en vorderde een motorfiets en reed naar de plek waar het toestel inmiddels de zijkant van pand nummer 15 had verwoest, waarna het zich in het ernaast geleden huis had geboord. De bewoners op nummer 15 waren niet thuis, maar op nummer 17 stierven drie personen. Hun namen staan op de kubus van het monument. Tussen de brokstukken van het vliegtuig vond men de stoffelijke resten van vijf vliegers. Hun namen staan ook op de kubus.
Van de acht vliegers waren er drie boven Brabant uit het brandende vliegtuig gesprongen. Zij wisten zich per parachute in veiligheid te brengen. Hoewel Nederlanders ze in eerste instantie verborgen hielden, lukte het ze niet te ontkomen. Zij werden in het oosten van Duitsland in een krijgsgevangenkamp opgesloten en werden in 1944 door de Russen bevrijd.
Co de Swart was geïnteresseerd in de luchtoorlog van 1940 – 1945 en zocht via de computer contact met allerlei mensen die iets wisten van dit vliegtuig en zijn bemanning. Aan de Duitse kant vond hij de naam van de vlieger die het toestel aangevallen had en die nog in 1943 de dood vond. Hij wist ook de Amerikaanse piloot te vinden. Hij zette zich samen met anderen in voor de totstandkoming van het monument. De kubus kan met de hand worden gedraaid, zodat je alle opschriften kunt lezen.
Vervolg: Loop de Soestdijkseweg Zuid verder af naar het noorden tot je bij de Immanuelkerk (links) komt.
Voor het volgende bordje kun je ook klikken HIER.