Aan de Holle Bilt in De Bilt stond vanaf 1968 een grote tingieterij. Door verschillende overnames was dit bedrijf uitgegroeid tot een grote onderneming tot het in 1987 verhuisde naar Zeist, waar het nog steeds bestaat onder de naam Kurz-Edeltin. In 1989 hield de onderneming in De Bilt formeel op te bestaan. Foto: het bedrijf aan de Holle Bilt in 1968. (bron: Utrechts Nieuwsblad 20 juli 1968).
In 1954 startte Karl Cornelis Roelen in Zeist de fabricage en verkoop van gegoten tin onder de handelsnaam Tingieterij K. C. Roelen. Ook maakte en verkocht hij koperen sier- en gebruiksvoorwerpen. Doordat het moeilijk was om op die plek uit te breiden, verhuisde de onderneming in 1968 naar het pand waar de fabriek voor medische instrumenten Godart tot op dat moment gevestigd was, de Holle Bilt 25 in De Bilt..
In 1979 werden Wolfgang Eichberger, Hendr. Adrianus van Montfoort en Hubertus W.M. Roelen mededirecteuren. De onderneming nam in 1984 de tinafdeling van C. Kurz & Co uit Tiel over. Dit metaalverwerkingsbedrijf was in 1896 door Coen Kurz opgericht en ging vanaf 1935 tin verwerken. In 1960 schakelde men volledig over op de ambachtelijke productie van nostalgische tinnen voorwerpen, die vaak ook verzamelobjecten waren. Voor Tingieterij K.C. Roelen was het van belang om de Kurz-collectie tinnen artikelen te behouden voor de Nederlandse markt. Het bedrijf nam ook de mallen voor de productie van Kurz over. Zowel Roelen als Kurz werden voortaan als merknaam gevoerd.
Tingieterij K.C. Roelen was in die tijd de grootste tinnegieter van Nederland. In het midden van de jaren tachtig werkten er tussen 20 en 50 personen. In 1987 verhuisde het bedrijf naar Zeist, waar het nog steeds gevestigd is aan de Johan van Oldenbarneveltlaan, onder de naam Kurz-Edeltin.
JJR
Literatuur:
Archief Historische Kring d’Oude School.
Utrechts Nieuwsblad, 20 juli 1968.
Wikipedia Kurz Edeltin.