We zien hier de hoefsmid aan de dorpsweg van Maartensdijk. De smidse stond schuin tegenover de voormalige dokterswoning. (Foto: Collectie Zwart van de Beeldbank van de Historische Vereniging Maartensdijk. Datum niet bekend)

Decennia geleden waren paarden de krachtbronnen voor het verzetten van zwaar werk. Wie herinnert zich niet de trekpaarden in de landbouw? Zelfs in de zware klei en op ondergelopen velden werd geploegd en werden bijvoorbeeld suikerbieten gerooid. Door de mechanisering werden de paarden vervangen door tractoren. Vandaag de dag zijn er nog veel paarden, maar dan in en voor de paardensport.

Voor de conditie en gezondheid van het paard was en is het belangrijk dat de hoeven goed onderhouden worden. Naast het bekappen en bijvijlen van de hoeven is het belangrijk de hoeven te versterken met beschermende hoefijzers, het beslaan. Ieder dorp kende vroeger de hoefsmid, vaak zelfs met een paardenhoefstal (travalje) voor de deur van de smidse. Het was een ambacht waar vaardigheden en kennis nodig waren en daarvoor bestond toen een rijkserkenning (die overigens afgeschaft is). Kennis van de anatomie van het paard was hierbij ook belangrijk.

In Zeeuws-Vlaanderen staat nog de grootste, onafhankelijke hoefijzerproducent ter wereld. De hoefijzers werden ter plekke op maat gemaakt. Het was een kunst en een uitdaging om de paarden ook ‘op de hand’ te bekappen en te beslaan. Het was een prachtig gezicht, zoals te zien is op de bijgevoegde foto van de smid aan de Dorpsweg in Maartensdijk.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.