De bewoner van een groot landgoed aan de Maartensdijkse Dorpsweg, kolonel Louis d’Aquila, was nauw betrokken bij de verdediging van ons land in de jaren 1672-1673. (Deel van een pamflet over de verovering van de Nieuwe of Langackerschans 21-22 juli 1673, Rijksmuseum.)

 

Meer informatie

D’Aquila Aquila woonde in 1672 op het landgoed Aquila dat te vinden was bij de huidige kruising van de Dorpsweg en de A27. Op 26 maart 1673 ging het huis door toedoen van de Fransen  in vlammen op. Meer daarover kan men elders op deze site lezen door HIER te klikken. Voor meer over de man klik men aan: Wie was Louis d’Aquila?

In de jaren 1672 en 1673 speelde d’Aquila  een belangrijke rol bij de verdediging van ons land. We komen hem al vroeg daarbij tegen. Hieronymus van Beverningk  noemde hem in een brief aan Johan de Witt van 24 april 1672. Hij suggereerde dat d’Aquila betrokken kon worden bij de verdediging van Maastricht. (Van Beverningk was de gedeputeerde van de Staten-Generaal die samen met de jonge stadhouder Willem III optrok in de verdediging van de Republiek tegen de Fransen.)

In mei 1672 was  d’Aquila actief bij Zutphen.  Op 11 juni van dat jaar bevond hij zich met de prinselijke troepen, 8.000 man sterk, bij Utrecht, bij de Daalse dijk en moest door toedoen van de bestuurders van de Domstad zich met zijn opperbevelhebber prins Willem III naar Holland terugtrekken.

Sterk waren de troepen van de Republiek in het begin zeker niet. d’Aquila’s regiment was in het begin van de oorlog  een van de negentien regimenten te voet die samen met negentien regimenten te paard met elkaar een leger van zeventienduizend tot achttenduizend man vormden. Het zou een veelvoud worden. Dat was ook nodig gezien het meer dan honderdduizend man sterke leger van Lodewijk XIV. In juni 1673 besloot Carl von Rabenhaupt –  een van de belangrijkste aanvoerders in de strijd tegen de bisschop van Münster, ‘Bommen Berend’  – om de door de troepen van de bisschop bezette Nieuwe Schans aan te vallen en te heroveren.

Bij de strijd daar was ook kolonel Aquila met zijn regiment actief. Hij dreigde eind  juni 1673 in de rug te worden aangevallen door een  bisschoppelijke legermacht van 3.500 man die de schans wilde ontzetten. De Munsterse strijdmacht werd door een gids door het moeras in de richting van ‘d Aquila’s troepen geleid. Carl von Rabenhaupt had een en ander door en stuurde negen compagnieën die de vijand op de vlucht joegen, met achterlating van driehonderd doden. (d’Aquila wordt in het hieronder afgebeelde pamfletdeel genoemd)

 

AD

 

Bronnen: Robert Fruin en N. Japikse eds. Brieven aan Johan de Witt, II (1660-1672). Werken Historisch genootschap, 3e serie, nr. 44  (Amsterdam 1922) 634; Mr. Petrus Valkenier, ’t Verwerd Europa ofte Politijke en Hisotrische Beschryvinge Der waare Fundamenten en Oorsaken van de Oorlogen en Revolutien in Europa, voornamentlijk in en omtrent de Nederlanden zedert den jaare 1664, gecauseert door de gepretendeerde Universele Monarchie der Franschen (Amsterdam 1675) 364, 463, 621, 631; Vervolg van ’t Verwerd Europa van de heer Petrus Valkenier (Amsterdam 1688) 384; Lambert van den Bosch, Tooneel des oorlogs opgerecht in de Verenigde Nederlanden door de Wapenen van de Koningen van Vrankryk en Engeland, Keulsche en Munstersche Bisschoppen tegen de Staten der Vereenigde Nederlanden en hare Geallieerden (Amsterdam 1675) 15.

Deel van een pamflet over de verovering van de Nieuwe of Langackerschans 21-22 juli 1673 waarin d’Aquila genoemd wordt, Rijksmuseum).