De afbeelding van Sint Euphrosyna de Jongere in de kerk van Westbroek draagt het beschadigde onderschrift “S rosiaen maeersca…. vrouuê die aê arbeit gaen …. kint”. Zij is de beschermheilige van vrouwen die een kind willen baren. Haar attribuut is de sluier waarachter zij haar gezicht soms verborg. (Foto DAB)
Euphrosyne of Euphrosyna de Jongere was een Byzantijnse heilige, die werd geboren op de Peloponnesos. Zij overleed in 921 of 923.
Als kind werd zij opgevoed ieen klooster, waardoor zij zeer godvruchtig werd. Toen zij in Constantinopel verbleef, wilde haar oom haar uithuwelijken. Zij vluchtte en begon een zwerftocht van tientallen jaren, onder meer in het gebied van de Zwart Zee. Daarbij vermomde zij zich als man en noemde zij zich Joannes. Soms verbleef zij jaren lang in een klooster, dan zwierf zij weer verder. Zij overleed in het klooster van Hagia Skepe.
Volgens een legende hielp zij in Constantinopel, waar zij in een ondergrondse grot leefde, keizer Leo VI (886 – 912) aan een zoon. Haar kerkelijke feestdag is 8 november.
Men moet haar niet verwarren met de heilige Euphrosyna van Alexandrië, die leefde van 410 tot 470 en die zich ook als man en monnik vermomde. Zij noemde zich Smaragdus.
DAB
Literatuur:
Nikolaou, K., Women’s journeys in the Middle Byzantine Era: an impulse to monasticism, an urge to meet holy men.
Haakma Wagenaar, W., De schilderingen op de toren van de kerk in Werstbroek, onderbouw toren, constructie schip, in: St Maerten augustus 1994.
Wikipedia, het lemma Werenfried van Elst
Meertens Instituut, Voornamenbank onder Eufrosyne.