Ook al werd de scheiding van kerk en staat pas in augustus 1798 definitief in de eerste grondwet van ons land vastgelegd, al drie jaren eerder was dat scheidingsproces begonnen. Ook was men in plaatsen als Groenekan voordat die grondwet van kracht werd, maatregelen aan het nemen voor die scheiding en de gevolgen ervan. [Profiel van de stad Utrecht gezien vanuit Blauwkapel, met links de Nederlands Hervormde kerk. Prent van W. Writs uit 1766 naar een tekening van Jan de Beijer uit 1745, uitgegeven door F.W. Greebe, 1745. Utrehts Archief, catalogus nr. 200440.]
Kerkgebouwen en – bezittingen van de Nederduits Gereformeerde Kerk moesten worden overgedragen aan de staat, die ze daarna weer aan andere richtingen kon toedelen, zoals de katholieke. Wat te doen als die katholieken een claim zouden doen gelden op het Blauwkapelse kapelletje en de pastorie?
Na de totstandkoming van de Unie van Utrecht in 1579 en als gevolg van de Reformatie die in de zestiende eeuw de kerk scheurde, wezen de Staten van Utrecht enkele kerken in en bij de stad aan de protestanten toe, waaronder deze huiskapel van Huis te Veen in Voordorp/Blauwkapel. Dit overigens zeer tegen de zin van de heer van Huis te Veen. Klik voor meer daarover HIER.
Over de onzekerheid wat de Staatsregeling van 1798 zou kunnen betekenen lezen we meer in de kerkenraadsnotulen van de Hervormde Kerk van Blauwkapel-Groenekan van 17 juli 1798:
‘[is] den 17 juli ’s morgens ten 8 uuren [door] […] de predikant voorgelezen een missive van de kerkelijke commissie door ds. Matman op orter [order] van de classis gezonden om informatie te doen na den oorspronk van de diaconiegoederen en het recht dat de gemeente mogt hebben op de kerk en de pastorie, om in geval van noot zig bij de commissie aan te melden om haar raad en hulpe ingevalle de roomschgezinden volgens de Staatsregeling [die als gezegd op 1 augustus 1798 van kracht zou worden] op het een of ander aanspraak mogten maken en de gemeente daardoor in ongelgentheid mogt geraken’.
De kerk bleef echter tot 1943 in handen van de Hervormde Kerk. Voor meer over de gevolgen van de scheiding van kerk en staat in Maartensdijk klik men HIER.
AD
Bron: Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, toegang/inventaris nr. 942, nr.2 (zie ook hieronder.)