De wijk Tuindorp werd gebouwd vanaf 1931 in de gemeente Maartensdijk. Het nieuwe dorp met ruim 450 middenstandswoningen lag tegen de rand van de stad Utrecht. In 1954 werd het bij Utrecht gevoegd. Hier op de foto de Mr.Sickeszlaan (Collectie Historische Vereniging Maartensdijk).
De stad Utrecht bouwde in 1928 in het gebied tegen de grens met Gemeente Maartensdijk de nieuwe wijk Tuinwijk. De nieuwe bewoners van deze buurt keken vanuit hun huis uit op de polder, het Haverland. Het bestuur van Maartensdijk besloot om in deze polder ook een groot aantal huizen te bouwen.
In het Haverland stond rond 1900 langs het Zaagmolenpad een rij kleine huisjes. In 1920 waren ze nog niet aangesloten op gas, elektriciteit of water. Waswater haalde men uit de sloot en drinkwater bij de fraaie pomp aan de Blauwkapelseweg bij de Gasfabriek. Licht kwam van petroleumlampen. Verwarmen of koken ging op een met turf of hout gestookt fornuis.
1930 was een tijd van grote werkeloosheid. Veel mensen zouden werk vinden bij de boiuw van de nieuwe wijk. W.J. Godijn, de eigenaar van De N.V. Stadswoning kocht hier 17 ha grond voor fl.350.000.- en bouwde in 1931 in de nieuwe wijk “Tuindorp” woningen voor de gegoede burger. Dit laatste was afgesproken met burgemeester van der Voorst van Zijp van Maartensdijk. De prijs van iedere woning was fl.7.000.- en de huur fl. 525.- per jaar. De woningen werden aanbevolen met de woorden: in een landelijke en gezonde omgeving. Frissche lucht, veel zon, veel groen en bloemen.
Vanaf 1932 werden de huizen gebouwd met badkamers en vaste wastafels met stromend water en met centrale verwarming. De koopprijs werd nu fl.8000.- Er kwamen ook winkels, scholen en kerken voor de protestantse en voor de katholieke gelovigen. Het Willem de Zwijger plantsoen werd aangelegd door de Fa Copijn uit Groenekan.
Na de grote herindeling van 1954 werd Tuindorp een deel van Utrecht. Op 31 december 1953 had Maartensdijk nog 12.398 inwoners en op 1 januari 1954 nog maar 4820. Meer dan de helft was door de annexatie Utrechter geworden.
LdM
Literatuur
P. Brusse, P. van Cruynigen en R. Rommes, Tien eeuwen Maartensdijk, Utrecht 2001.
A. van Hulzen, Tuindorp tussen Zwarte water en Blauwkapel, Utrecht 1995.