Aan de Dorpsstraat in De Bilt, in het pand waar ook rijtuigenfabriek Olland gevestigd was, groeide de fabriek van smeltzekeringen OLVIS uit tot een bedrijf met internationale betekenis. Afbeelding: de binnenplaats aan de Dorpsstraat waar OLVIS begon (Beeldbank Historische Vereniging D’Oude School).
Adriaan Vissers (overleden in 1954) verkocht kleine zekeringen voor elektrische apparaten. Hij kocht de zekeringen in Duitsland. Zijn vrouw Vera Vissers-Rodrigues Pereira stelde voor, zelf met de productie van de zekeringen te beginnen. Zij had daar al mee geëxperimenteerd. In 1938 begon het echtpaar voor zichzelf. Het materiaal importeerden zij uit Duitsland. De fabricage vond plaats in een loods van rijtuigenfabriek Olland aan de Dorpsstraat, inmiddels Utrechtseweg 198-200. F.W. Olland was mede eigenaar in het nieuwe bedrijf dat de naam OL (Olland) VIS (Vissers) kreeg.
De snelle groei van het gebruik van elektrische apparatuur, ook in radio’s, auto’s, vliegtuigen en na de oorlog televisie, was gunstig voor het bedrijf. In 1940 adverteerde OLVIS al in de Biltsche Courant: er was werk voor nette meisjes van 14 tot 20 jaar. Voor ‘vlugge werksters’ was er een hoog loon te verdienen. Na de Tweede Wereldoorlog werden nieuwe vestigingen noodzakelijk. De Bilt als vestigingsplaats voldeed niet meer. Het bedrijf werd verplaatst naar de kanonstraat in Utrecht en kreeg al snel nieuwe vestigingen in België en Zwitserland. Voor OLVIS was Philips TV een belangrijke klant.
In 1981 kwam OLVIS in handen van het in Chicago gevestigde Littelfuse. Dit bedrijf, dat was opgericht in 1927, had vertakkingen over de hele wereld en leverde bijvoorbeeld beveiligingsmateriaal voor de elektronica in de ruimtevaartuigen van NASA. OLVIS ging verder als Littelfuse Tracor B.V.
PvH
Literatuur:
http://www.company-histories.com/Littelfuse-Inc-Company-History.html
Catalogus Tentoonstelling Oude bedrijven in De Bilt/Bilthoven,18-19 november 1995.