Afgebeeld is de symfonische componist Matthijs Vermeulen (1888-1967), die in 1920 en 1921 in een vakantiewoning in Hollandsche Rading woonde. Dat huis heette De Houten Lepel. (Foto uit 1920 van de website Matthijs Vermeulen, zie hieronder) Naar Vermeulen is de Matthijs Vermeulenprijs genoemd, de belangrijkste Nederlandse compositieprijs. De vakantiewoning in Hollandsche Rading was het bezit van een andere erflater van onze beschaving, de dichter Jan Greshoff (1888-1971).
We lezen op de site Matthijs Vermeulen: Vrienden organiseerden een financiële ondersteuning […] en stelden in 1920 een huisje in Hollandsche Rading ter beschikking, waar hij in december 1920 zijn Tweede Symfonie voltooide. Eind maart van het volgende jaar startte hij met de Derde Symfonie.
Jan Greshoff debuteerde als dichter met Lumen, een bundel verzen gebaseerd op een balletscenario. Daarna publiceerde hij bundels als Aardsch en Hemelsch (1926) en Ikaros bekeerd (1938). Zijn bekendste gedicht is “Liefdesverklaring”.
In zijn boek Afscheid van Europa uit 1969 kijkt Greshoff terug op zijn literaire leven. Daarbij haalt hij herinneringen aan vrienden als Adriaan Roland Holst, J.C. Bloem en J. Slauerhoff’. Willem Elschots werk Kaas is opgedragen aan Greshoff.
Onbekend is waar in Hollandsche Rading zich ‘De Houten Lepel’ bevindt of bevond; bezoekers van de site die dat wel weten, wordt verzocht dit aan de redactie te melden. Dat het om een woning van die naam gaat, blijkt uit de correspondentie van zowel Vermeulen als Greshoff.
AD
Informatie over Matthijs Vermeulen:
https://www.matthijsvermeulen.nl/leven-en-werk/
Informatie over Jan Greshoff:
https://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=gres002