Simon Vestdijk (1898 – 1971) was een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. In 1936 woonde hij korte tijd in Bilthoven. Daar gebruikte hij voor het eerst een stofzuiger, zodat hij zich bij het schrijven beter kon concentreren. De afbeelding toont de bewuste stofzuiger, die zich nu in het Literatuurmuseum bevindt.
Vestdijk werd vooral bekend door zijn romans zoals Terug tot Ina Damman, De kelner en de levenden en De koperen tuin. Diverse van zijn boeken zijn verfilmd, waaronder Pastorale 1943. Hij schreef ongeveer tweehonderd boeken.
Vestdijk woonde midden jaren dertig in Utrecht, waar hij veel schrijvers leerde kennen, maar hij had een hekel aan de drukte van de stad en het verkeer. In Bilthoven dacht hij dat hij een rustiger omgeving zou vinden. In 1936 ging hij met zijn voormalige hospita Ans Koster wonen aan de Bachlaan 15. Ook daar kreeg hij last van het geluid, en wel van de overvliegende toestellen van vliegbasis Soesterberg. Hij probeerde het met oordopjes, maar dat hielp onvoldoende. Voortaan zette hij de stofzuiger aan om niet te worden afgeleid door ander geluid. Men zegt wel dat hij zijn grote productie mede te danken heeft aan de stofzuiger, maar belangrijker was zijn enorme werklust. Adriaan Roland Holst noemde hem de man die sneller schrijft dan God kan lezen.
De stofzuiger, een Nilfisk, is bewaard gebleven en kan worden bezichtigd in het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag. Na tientallen jaren gaf het apparaat echter geen geluid meer. In 1998 liet het museum een reparateur komen uit Denemarken, die de stofzuiger herstelde. In de stofzak trof hij snippers aan met aantekeningen van Vestdijk zelf.
Op 8 oktober 1936 vertrok Vestdijk met zijn vriendin naar de Cyclaamstraat in Den Haag, waar ze eerder hadden gewoond. Volgens zijn biograaf Hazeu kwam dat omdat het huurcontract afliep.
Over Bilthoven schreef Vestdijk in een brief aan Roland Holst: Ik woonde er in ’36, in een tijd, dat ik nogal wat last had van rheumatiek, die daar, en nog wel in een regenachtige zomer, op de meest verrassende manier verdween.
Hieronder: Vestdijk met twee katten in het bos van Bilthoven. (Collectie Nederlands Letterkundig Museum).
DAB
Literatuur:
H. Visser, Simon Vestdijk, een schrijversleven, Utrecht, 1987.
W. Hazeu, Vestdijk, een biografie, Amsterdam 2005.