Op de foto is een product te zien van Imito & De Specht Houtbewerking. Het weerspiegelt hun gevoel voor vernieuwing en innovatie.

 

Meer informatie

De volledige naam van dit bedrijf was De Verenigde Fabrieken voor Houtbewerking Imito en De Specht. Het ontstond door het samengaan van het bedrijf van J.B. Groenewegens schoonzoon W.A. Klinghardt uit Zeist en dat van zijn schoonzoon W.JH. Arkes uit De Bilt. Al begin 1900 was er de N.V. Machinale Houtbewerking Maatschappij De Specht voorheen Klinghardt & Co te Zeist, Karpervijver 10. Het had een filiaal in Utrecht, Nobelstraat 2. In De Bilt aan de Utrechtsestraatweg stond de Fabriek van Houtwaren Imming & Van Tongeren. De twee bedrijven fuseerden in 1920.

Zij oefenden hun activiteiten uit op het terrein van de kwekerij van Groenewegen, maar ook bij de Fabriek Blass & Groenewegen. De directie bestond uit J.A. Weijkman en N.W. Klinghardt en de commissarissen waren J. Groenewegen, R.A.M. Schultz en G.G.W. Arkes. Door de integratie van bedrijven konden Groenewegen & Zoon, Blass & Groenewegen en Imito & De Specht het hele scala leveren van de bouw en aanleg van landhuizen en tuinen.

Om klanten te krijgen adverteerden zij vooral in de catalogus van Groenewegen & Zoon met bijvoorbeeld oud-Engelse meubelen, houten landhuizen, kippen- en eendenhokken, autogarages, tuinhuizen op een draaischijf en draaibare lighallen. Zo’n tuinhuisje is op de advertentie hierboven afgebeeld.

De N.V. Imito & De Specht werd in 1939 ingevolge besluiten der algemene vergadering van aandeelhouders ontbonden. Hiermee kwam na vele ‘groene’ jaren een eind aan de organisatie.

JJR

 

Literatuur

Historische Kring d’Oude School, archiefstukken ’Imito & De Specht Houtbewerking’.

R.A. Oosten, Groenwegen & Zoon Blass & Groenewegen, VVOF –mededelingenblad, jrg 31, nor 1, jan 2010, pg 5-7.