Jagtlust aan de Soestdijkseweg Zuid is sinds 1932 als gemeentehuis in gebruik. Het huis is een wit gepleisterd pand van twee bouwlagen en een schilddak. Aan de rechterzijde verbindt een gang het hoofdgebouw met de nieuwbouw. Foto: Jagtlust in 1905. (Collectie D’Oude School)
In 1573 bevond zich daar de Uithof te Nijveen, een boerderij van het klooster Oostbroek. Ten gevolge van de Reformatie werd de hoeve in beslag genomen door de Staten van Utrecht, die hem in 1641 verkochten aan Johan van der Nijpoort, een oud-burgemeester van Utrecht. Deze liet naast de boerderij een woning bouwen op de plek van het huidige gemeentehuis. In 1762 kwam het in handen van de Utrechtse domheer Cornelis van der Hoop. Het landhuis werd diverse malen vergroot en verfraaid. Het erbij behorende grondgebied werd uitgebreid met onder andere Meyenhage, de Steenen Camer en boerderij de Oldenbrandenburg.
In 1843 werd Jagtlust via een openbare veiling verkocht aan jonkheer Hendrik van den Bosch, die ook enkele jaren burgemeester van De Bilt is geweest. Hij stelde grond beschikbaar voor de aanleg van de spoorlijn en de bouw van een station, wat later het ontstaan van Bilthoven tot gevolg zou hebben. J. Boissevain, die in 1892 eigenaar werd, heeft Jagtlust min of meer zijn huidige vorm gegeven.
In 1928 kocht de gemeente De Bilt het landgoed. Na een grootscheepse verbouwing onder leiding van architect P.H.N. Briët van het Hilversumse architectenbureau Hanrath werd het in 1932 als gemeentehuis in gebruik genomen. De grond die in het verleden bij Jagtlust hoorde, werd verkaveld en op de kavels werd onder meer woningbouw gerealiseerd.
Na 1976 vond in fasen de nieuwbouw plaats, waartoe ook de zogeheten Mathilde-entreehal en de traverse behoren.
LHB
U bevindt u op de Rondleiding over de noordelijke landhuizen. Voor het vervolg klik HIER.
Bronnen:
Sabine Broekhoven en Sonja Barends: De Bilt Geschiedenis en architectuur, uitgeverij Kerckebosch BV- Zeist 1995
J.W.H. Meijer: Jagtlust van uithof tot gemeentehuis, 1974
Jagtlust van middeleeuwse kloosterboerderij tot hedendaags gemeentehuis (Ambtelijk advies gedateerd september/oktober 1991, uitgegeven t.g.v. de nieuwbouw.)