75 jaar na de oorlog besteedt gemeente De Bilt aandacht aan die bijzonder zwarte bladzijde uit de geschiedenis van De Bilt: de Jodenvervolging. Om de 130 weggevoerde Joodse inwoners uit onze gemeente te herdenken, wil de gemeente zogenoemde struikelstenen plaatsen bij hun laatst bekende woonlocatie. Het lot van voormalige onderduikers zal voor zover mogelijk in verhalen worden vastgelegd.

Samen met de gemeente zet de nieuwe stichting Struikelstenen De Bilt zich in voor een meerjarig project, waarin behalve de stenen ook het verzamelen van verhalen centraal staat. Onder mijn voorzitterschap werkt de stichting hierin samen met onze beide Historische Verenigingen en het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen.

De organisatie, productie en het onderhoud van een struikelsteen kost 150 euro. Met 130 stenen als uitgangspunt willen we 20.000 euro bijeen brengen.  Met uw hulp kunnen we in november 2020 de eerste stenen plaatsen in samenwerking met de ontwerper Gunther Demnig.

Voor meer informatie, suggesties of een financiële bijdrage is de stichting bereikbaar via info@struikelstenendebilt.nl. De website www.struikelstenendebilt.nl is in ontwikkeling.

 

Alexander Tchernoff, voorzitter Online Museum De Bilt