Op 15 april a.s. zullen Anne Doedens en Dick Berents in de Vierstee een lezing geven over de geschiedenis van Maartensdijk. Met in het bijzonder aandacht voor de betekenis van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Aanvang voorshands 20.00 uur.

Anne Doedens zal een inkijk geven in de eeuwenoude en heel bijzondere geschiedenis van het dorp.  Dick Berents behandelt de oorlog en de bevrijding aan de hand van het OMDB-dossier Bevrijding. De oorlog begon al vroeg in Maartensdijk, want in reactie op de Duitse inval zette de regering in 1940 een strook land onder water. De inwoners van Achttienhoven en Westbroek moesten met hun vee evacueren naar de provincie Noord-Holland. Hoe zag het bestuur van Maartensdijk eruit in die jaren en was er sprake van collaboratie? Wat was het lot van de Joodse inwoners?

Eerste verzetskrant

Maartensdijk speelde een belangrijke rol in het Nederlandse verzet. De eerste Nederlandse verzetskrant werd in Maartensdijk gemaakt. En dan was er nog de overval op het politiebureau in april 1944.

De hongerwinter bracht nieuwe problemen maar ook oplossingen. De geallieerden rukten op, maar moesten in april pas op de plaats maken voor de Grebbelinie. Onderhandelingen volgden. Toen de Duitse legers zich officieel al hadden overgegeven, werd nog een aantal verzetsstrijders doodgeschoten.

Daags nadat de capitulatie in Nederland was ondertekend, kwamen de Polar Bears uit Yorkshire het dorp binnengereden. Later werd de bevrijding gevierd met uitbundige feesten in Groenekan, Tuindorp en Maartensdijk.

Foto: Toespraak waarnemend burgemeester Udo.

Dr. Anne Doedens en Dr. Dick Berents zijn vakhistorici, die samen met de redactie het Online Museum De Bilt hebben opgebouwd. Aan de hand van de rijke inhoud van het museum laten zij, aan de hand van veel illustraties, zien welke invloed de bezetting en de bevrijding op de bevolking hebben gehad.

Meer lezen?

Leest u hier het Dossier WO2 van de Historische Vereniging Maartensdijk