Op 21 april om 19.30 uur en op 22 april om 14.00 uur geven Anne Doedens en Dick Berents in het Lichtruim in Bilthoven een lezing over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in de gemeente De Bilt. Er komen veel onderwerpen aan bod.

Toen Nederland bezet was, verschenen er vooral in Bilthoven Duitse troepen. Jagtlust was een hoofdkwartier. De Bilt kreeg in de loop van de oorlog een burgemeester die lid was van de NSB. Hoe zat het trouwens met de collaboratie en met het lot van de Joden?

Het dorp speelde een belangrijke rol in het Nederlandse verzet. Dat betekende echter ook dat er inwoners werden weggevoerd, in kampen geplaatst of gefusilleerd. Veel arbeiders namen deel aan de april-mei-stakingen in 1943. Tijdens de oorlogshandelingen stortten er verschillende vliegtuigen neer.

Zweeds wittebrood

Op welke manieren probeerden de inwoners in de hongerwinter toch aan eten te komen? Pas in het voorjaar van 1945 kwamen het Zweedse wittebrood en andere voedselzendingen, die de nood een beetje verlichtten. In het voorjaar van 1945 rukten de bevrijders langzaam op. Om ze tegen te houden zetten de Duitsers de Grebbelinie onder water, waaronder ook stroken land in de gemeente.

Wist u dat er na de wapenstilstand op 4 mei toch nog schietincidenten waren? Op 7 mei reden de Polar Bears over de Utrechtseweg het dorp binnen. Sommigen meenden prins Bernhard te zien. Waar of niet waar? U zult persoonlijke reacties horen, die inwoners hebben opgeschreven. Daarna volgden uitbundige feesten, maar ook herdenkingen.

Foto: Na de capitulatie bliezen de Duitse troepen de aftocht.

Dr. Anne Doedens en Dr. Dick Berents zijn vakhistorici, die samen met de redactie het Online Museum De Bilt hebben opgebouwd. Aan de hand van de rijke inhoud van het museum laten zij met veel foto’s zien, welke invloed de bezetting en de bevrijding op de bevolking hebben gehad.