In 1930 kregen de architecten B.J. Koldeweij en C. M. van Moorsel de opdracht, een nieuw gebouw voor sanatorium Berg en Bosch te ontwerpen. Opdrachtgever was de instelling Herwonnen Levenskracht, die was opgericht door de Katholieke Arbeidersvereniging. Afbeelding: De ingang van het hoofdgebouw van Berg en Bosch met het reliëf van Mari Andriessen. (Foto AD)

 

Meer informatie

Het sanatorium werd gebouwd in de stijl die bekend stond als de Delftse School. Dit was een reactie op de Nieuwe Zakelijkheid, waarbij de vorm boven het materiaal en de techniek ging. Er werd weer gebouwd met baksteen, hout en keramische dakpannen. Op initiatief van de geneesheer-directeur werd gestreefd naar het creëren van een huiselijke sfeer. De voornaamste gebouwen van het complex waren gelegen rond een centraal plein dat met bereikte via een oprijlaan vanaf de Prof. Bronkhorstlaan.

In het reliëf van Mari Andriessen links en rechts van de deur op de afbeelding ziet men een arbeider die gesteund door een vrouw met kind het sanatorium binnengaat; rechts verlaat de herstelde arbeider het sanatorium.

AD