Na de bevrijding waren er ook bevrijdingsfeesten in De Bilt en Bilthoven. Op 23, 24 en 25 juli was er een bevrijdingsfeest Tuindorp WVT; daarna een feest op 31 augustus 1945, de verjaardag van Koningin Wilhelmina. Er werd gevoetbald tegen Engelse en Canadese militairen. Er was een groot feestterrein bij BVC achter het zwembad Brandenburg. Er was een door de Oranjevereniging georganiseerde bevrijdingsoptocht. Op de achtergrond van de foto van een bevrijdingsfeest in Bilthoven staat op een vrachtauto een onbekend straatorgel. Het draaiorgel museum Haarlem bood uitkomst. Het is de ‘Negentiger’. (Foto uit de collectie van L.Rijksen)

 

Meer informatie

Het orgel is het straatorgel de ‘Negentiger’, gebouwd in 1930 door Carl Frei in Breda. Het orgel was tijdens de oorlog eigendom geworden van de heer Henk Möhlmann, die een draaiorgelverhuurbedrijf had op de Brouwersgracht in Amsterdam. Vanaf 1942 tot de bevrijding was het voor orgels verboden om buiten te spelen, na de bevrijding brak natuurlijk een gouden tijd aan voor de verhuurders, want iedereen wilde muziek bij hun feest hebben.
Waarschijnlijk daarom staat het orgel, inclusief de kar waarop het altijd wordt voortgeduwd door de straten, op een vrachtwagen, om sneller van het ene naar het andere feest te komen. De Negentiger’ draait nog steeds, al meer dan negentig jaar, haar muziek.

Hieronder: De ‘Negentiger’ voor de oorlog. (Foto uit de collectie van het draaiorgelmuseum Haarlem) Op deze foto, het orgel, in een Rotterdamse straat, voor de oorlog, toen het nog eigendom was van de Rotterdamse verhuurder Louis Holvoet. Hij was pessimistisch over het verloop van de oorlog, nadat het bombardement van Rotterdam tot een straat vanaf zijn pakhuis alles verwoestte, en besloot zijn bedrijf te stoppen en alles te verkopen.

Met dank aan de werkgroep tentoonstelling 75 jaar vrijheid De Bilt.

DT

U bevindt zich op de rondleiding over de Bevrijding. Voor het vervolg klik HIER.

Spring naar toolbar