Harriët Freezer was een auteur, journaliste en feministe. Zij woonde van 1937 tot haar overlijden in 1977 in Bilthoven. Hierboven  zien we haar tijdens een forumdiscussie in de Utrechtse studentensociëteit PHRM op 27 juni 1966. (Foto L.H. Hofland, Het Utrechts Archief)

 

Meer informatie

Harriët Freezer was het pseudoniem van Wilhelmina Eybergen. Haar vrienden noemden haar Miep. Zij werd op 6 november 1911 in Den Haag geboren. Met haar ouders woonde zij in Wenum bij Apeldoorn, waar zij de HBS doorliep. Nadat het gezin terug verhuisd was naar Den Haag, ging zij studeren aan de tekenacademie. Ze maakte die niet af en ging werken in een boekhandel. Zij trouwde in 1937 met Maurits Vriesendorp en vestigde zich met hem in Bilthoven. Daar begon zij in 1947 met het schrijven van korte verhalen onder het pseudoniem Harriët Freezer. Ze debuteerde in 1948 met de detectiveroman ‘Raadsels in Randerveen’, die in de Nieuwe Rotterdamse Courant als feuilleton gepubliceerd werd.

Harriët Freezer schreef op humoristische wijze met alledaagse voorbeelden en eigen ervaringen over vrouwenkwesties. De verhalen werden later gebundeld in de boeken Wat doen we met moeder met de feestdagen? (1975) en Is dat nu wel zo? (1990). Zij heeft tientallen boeken in verschillende genres geschreven, maar ook handboeken over feministische vraagstukken. Ze werkte in de loop van de tijd voor De Groene Amsterdammer, Elseviers Weekblad, Avenue, Algemeen Dagblad, Het Vaderland en Het Parool. Voor het Parool was zij vaste medewerkster van de vrouwenpagina.

Tijdens de tweede feministische golf eind jaren zestig van de vorige eeuw richtte zij tezamen met Hedy d’Ancona en Joke Kool-Smit in 1968 de beweging ‘Man Vrouw Maatschappij (MVM)’ op ter bevordering van de emancipatie van de vrouw. Vanaf 1972 was zij betrokken bij het feministische tijdschrift ‘Opzij’.

Zij overleed in Bilthoven in 1977. Een jaar na haar dood stelde het maandblad Opzij de jaarlijkse Harriët Freezer Ring als prijs in. Tot 2007 bekroonde men daarmee een vrouw of organisatie van wie het werk belangrijk was voor de emancipatie.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding over Bijzondere Vrouwen. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur

Wikipedia, Harriët Freezer

Website Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, Biografie Harriët Freezer