Op de foto: Koningin Beatrix met diverse winnaars van de Nobelprijs in 1983. De meest rechtse is Nico Bloembergen; de anderen zijn van links naar rechts Paul Berg, Christian de Duve, Steven Weinberg en Manfred Eigen. Bilthoven en De Bilt hebben een speciale relatie met de Nobelprijs. Elf straten zijn er naar een Nobelprijswinnaar vernoemd en er woonden diverse gelauwerden.

 

Meer informatie

Die straten zijn dragen de namen van: Francois Mauriac (literatuur), Frederik G Hopkins (geneeskunde), Lester Pearson (vrede), prof. dr. H. A. Lorentz (natuurkunde), prof. dr. J. D. van der Waals (natuurkunde), prof. dr. J. H. van ’t Hoff (scheikunde), prof. dr. P. J. Crutzen (scheikunde), prof. dr. P. J. W. Debeye (scheikunde), prof. Dr. T. M. C. Asser (vrede), prof. dr. W. Einthoven (geneeskunde), prof. dr. F. Zernike (natuurkunde) en Ralph Bunche (vrede).

Intussen levert De Bilt niet alleen straatnamen met Nobelprijswinnaars uit binnen- en buitenland. Uit Bilthoven komen ook Nobelprijswinnaars. Zoals Nico Bloembergen en  Martinus  Veltman, beiden voor de natuurkunde.  Veltman (geboren in 1931) kreeg in 1999 de Nobelprijs voor fysica, samen met Gerard ’t Hooft. De toekenning werd als volgt gemotiveerd: voor het ophelderen van de kwantumstructuur van elektrozwakke interacties in de natuurkunde.

Voor Bloembergen zie op deze site: https://onlinemuseumdebilt.nl/nico-bloembergen-nobelprijswinnaar/

Voor Veltman zie op deze site: https://onlinemuseumdebilt.nl/martinus-tini-veltman-nobelprijswinnaar/

Bronnen:

De site van de Nobelprijsorganisatie: https://www.nobelprize.org/prizes/physics/1999/veltman/facts/

Voorts: een artikel van Barry van der Meer uit 2012:

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/niemand-begrijpt-waar-je-mee-bezig-bent/