In de jaren dertig liet de VVV De Bilt-Bilthoven een film maken over het leven in Bilthoven. Het was de bedoeling dat meer mensen zich in die plaats zouden vestigen en daardoor geeft de film een erg rooskleurig beeld. Afgebeeld: een agent helpt een omaatje oversteken.

Men kan de film bekijken op deze locatie: https://www.youtube.com/watch?v=aHCtPIZ-fmg

 

Meer informatie

De Historische kring D’Oude School in De Bilt heeft de film op YouTube geplaatst in het kader van het jubileumjaar 2017. De film vertelt een verhaal, maar omdat er geen geluid is, wordt dat met tussentitels toegelicht. Een familie komt met de boot uit Batavia naar Nederland. Als ze belangstelling hebben voor een plaats om zich te vestigen, helpt de kapitein met informatie. Bilthoven blijkt een goed plaats om te gaan wonen. We zien hoe het gezin via Rotterdam met de trein naar Bilthoven gaat en zijn intrek neemt in een pension, dat door de vader wordt gebruikt als plaats om zijn zaken te doen.

De film laat de voordelige kanten van de woonkern zien: Bilthoven is centraal gelegen en de nabijgelegen universiteitsstad Utrecht biedt opleidingsmogelijkheden voor de kinderen. Er is in de film aandacht voor sporten zoals roeien, paardensport, voetbal en schaatsen. De veiligheid wordt gewaarborgd door de aanwezigheid van politie en brandweer. We zien fraaie natuur, aantrekkelijke restaurants, uitstapjes, winkels en zelfs een trouwlocatie. Veel opnames gaan echter over De Bilt.

Kort is een kalenderblad van woensdag 14 april te zien. Dat wijst erop dat de film in 1937 gemaakt is. Alle mensen in de film zijn welgesteld en vrolijk. Dat is opmerkelijk in die sombere tijd. Maar het moge dan crisis zijn – dit is Bilthoven.

DAB