Afbeelding: Gezicht op Nieuw Amsterdam, 1646, Johannes Vingboons (1616-1670 | Skyline New York, 2020

 

Op 21 mei 2021 was het 375 jaar geleden dat het dorp Breuckelen in Amerika werd gesticht. In de afgelopen eeuwen transformeerde de naam en het dorp tot wat we nu kennen als Brooklyn, een stadsdeel van New York. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) herdenkt deze gebeurtenis met de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn. Vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse cultuur in archiefstukken ’. Van 24 juni tot en met 31 december 2021 is de tentoonstelling in Breukelen bij het RHCVV te bezoeken. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Stichtse Vecht.

 

Met een koffer vol naar Brooklyn
Aan de hand van archiefstukken, foto’s en persoonlijke verhalen word je in de tentoonstelling meegenomen door de geschiedenis van vier eeuwen Nederlandse cultuur in Amerika. Al vanaf de zeventiende eeuw trokken Nederlanders naar Amerika, zij hebben door de eeuwen heen hun stempel gedrukt op de Amerikaanse cultuur. Dit komt nog steeds terug in bijvoorbeeld straatnamen, eetgewoonten en de taal.

Tot in de 19e eeuw werd in sommige Amerikaanse kerken zelfs in het Nederlands gepreekt, de typisch Amerikaanse donut stamt af van de oer-Hollandse oliebol en je komt er nog steeds plaatsnamen tegen als Noordeloos en Holland en familienamen als Vanderbilt, de achternaam van Jan Aertszoon, een 17e eeuwse emigrant uit De Bilt. In de 20e eeuw ontstond er nauw contact tussen Breukelen en Brooklyn. Dit kwam door Marguerite Salomon, een bewoonster van Brooklyn. Zij vermoedde dat Brooklyn was afgeleid van het Nederlandse Breuckelen.

Na de Tweede Wereldoorlog startte zij het ‘Brooklyn adopts Breukelen’ project waarbij er vanuit Brooklyn voedsel- en kledingpakketten naar Breukelen werden gebracht omdat er sprake was van ernstige tekorten.  Al deze verhalen en documenten lagen verscholen in verschillende archieven. Onder meer in het archief van het RHCVV en het Center for Brooklyn History. Deze zijn nu tevoorschijn gehaald en te zien in de tentoonstelling.

Interactieve tentoonstelling
Directeur Roosmarijn Ubink is met name trots op de interactieve en educatieve elementen in de tentoonstelling: ‘We hebben een ladekast met opdrachten, zoekplaatjes, een lichtbak waarmee je je naam in oud-Nederlands schrift kan schrijven én een koffer waarin je kan laten zien wat jij zou meenemen op reis naar Amerika.’  De tentoonstelling is dus ook erg leuk voor een jongere doelgroep. ‘We hebben echt geprobeerd voor jong en oud een leuke tentoonstelling te maken, er is voor ieder wat wils.’ 

Praktische informatie

De tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn. Vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse cultuur in archiefstukken’  is van 24 juni tot en met 31 december 2021 (maandag t/m vrijdag, 10.00 tot 16.00 uur) gratis te bezoeken in het RHCVV in Breukelen (tijdens schoolvakanties ook op zaterdag). Zie voor actuele openingstijden de website van het RHCVV (www.rhcvechtenvenen.nl). Op de social media kanalen en op de website van het RHCVV worden exclusieve archiefstukken toegelicht en zijn alle activiteiten en programma’s rond de tentoonstelling te vinden. In de zomervakantie vindt elke week een activiteit plaats.

 

VC