De schade die in de periode 1940-1946 aan ons land toegebracht werd was enorm. Ons land leed voor 25 miljard guldens van 1945  of  voor meer dan 400 miljard euro  van nu schade. In geld uitgedrukt heeft Oekraïne nu (februari 2025) een zelfde bedrag nodig om de aangerichte verwoestingen te herstellen. Ook de De Bilt leed veel schade tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Het bombardement van Rotterdam, Wikipedia.)

Meer informatie

Zo lezen we in de Bilthovense Courant van 4 januari 1946 over de schade van de Tweede Wereldoorlog voor de toenmalige gemeente:

als  de wil er is om uit de ruïnes nieuw leven te doen opbloeien, dan kan het jaar 1946 ons een belangrijken stap verder brengen naar het doel: welvaart voor allen. Wat voor het geheel geldt, geldt ook, in kleiner verband, voor onze gemeente. Hoe is het daarmee nu gesteld en welke mogelijkheden zijn er voor de toekomst? Op ons verzoek vonden wij onzen burgemeester, den heer H. P. Baron van den Borch, direct bereid ons dienaangaande iets van zijn inzichten mede te deelen. Florissant is de toestand hier nu ook niet. Al is de groote strijd ons gelukkig voorbijgegaan, onberoerd heeft de oorlog de Bilt, en speciaal Bilthoven, niet gelaten hetgeen wel blijkt uit de volgende schadecijfers. Geheel verwoest werden sedert het begin van den oorlog 24 huizen en gebouwen (waaronder groote, zooals het Nieuwe Lyceum en restaurant Concordia), zwaar beschadigd, d.w.z. schade boven ƒ 3000) werden 14 panden. Daarenboven vonden 537 beschadigingen boven ƒ 100.— herstelkosten plaats en 1300 beneden de ƒ 100.— (voornamelijk glasschade). Bij deze cijfers zijn niet inbegrepen de zgn. bezettingsschaden’.

 

Achtergelaten Wapentuig in  de Bilt en omgeving

Er waren in en om De Bilt heel veel Duitse militairen gelegerd geweest. Eijckenstein was door het Duitse leger gevorderd. Dat leidde tot de aanwezigheid van grote hoeveelheden achtergelaten wapentuig we lezen in het blad:

Dezer dagen werden nog weer 12 pantservuisten en een hoeveelheid granaten gèvonden in de bosschen van het landgoed Vijverhof van den heer Crone, werden groote mijnen en Engelsche granaten aangetroffen op het territorium van de Ernst Silemhoeve. Volgens nieuwe gegevens welke ons werden verstrekt, zitten de Pijnenburger Grift en de Praamgracht letterlijk vol met allerlei wapentuig, liggen projectielen van velerlei aard verspreid in de bosschen van het landgoed Pijnenburg niet alleen, maar bestaat er weinig twijfel, dat hetzelfde het geval is met de terreinen van Drakesteyn, Venwoude, Ewijckshoeve en Staatsboschbeheer. Nauwkeurige inspectie van deze omgeving zal ongetwijfeld groote hoeveelheden ‘unaufgefunden’ oorlogsmateriaal aan het licht brengen. Dit kan wel niet anders wanneer men bedenkt, dat niet alleen het groote munitiedepot Habicht op Pijnenburg was ondergebracht, doch een oppervlakte van 600 hectaren van dit landgoed heeft gediend voor de ontwapening van 30.000 Duitschers met volle oorlogsuitrusting. Het totale gebied waarop de ontwapening van vijandelijke legerafdeelingen plaats vond besloeg naar schatting eert 1500 hectaren en het is zeker zaak, dat op zeer korten termijn hier een grondig onderzoek wordt ingesteld.’

De schade in De Bilt was slechts een heel klein deel van de totale landelijke schade. Hierna volgt een overzicht van de schade die Nederland in guldens van 1945 leed. Wie meer wil weten over de schade die de oorlog en de bezetting aan ons land toebrachten, kan daarover meer lezen door HIER te klikken.

AD