Vooruitlopend op de oprichting van een militaire luchtvaartafdeling, kocht de Staat der Nederlanden in 1913 het vliegterrein bij Soesterberg. De inwoners van het nabijgelegen De Bilt werden vanaf het begin meer dan eens geconfronteerd met de aanwezigheid ervan, Zoals in 1916. [Farman HF 20, Nationaal Militair Museum.]
Het eerste vliegtuig waarmee de Luchtvaart afdeling van het leger in 1913 de lucht in ging was een Farman HF.20. Het was een licht verkenningsvliegtuig voor twee personen: een vlieger en een waarnemer. In de Biltsche Courant van 15 januari 2016 lezen we over een noodlanding van een dergelijk vliegtuig bij Beerschoten:
Vliegtuig noodlanding ‘Woensdagmorgen j.l. ten ongeveer kwart voor 12 uur bevonden zich boven onze gemeente twee vliegtuigen, komende van Soesterberg. Dit op zich zelf, hoewel het natuurlijk altijd de aandacht trekt, vond het publiek niet vreemd, maar wel, dat de motor van het achterste vliegtuig hoog in de lucht bleef stilstaan en al spoedig bleek, dat de bestuurder uitzag naar een geschikte plaats om een noodlanding te maken. Deze werd op een prachtige wijze en zonder eenig ongeluk volbracht, in eene weide behoorende tot het landgoed Beerschoten alhier, achter de boerderij van D. van Amerongen.
Het publiek rende naar de plaats van landing, ook de burgemeester was spoedig met politie ter plaatse. Op verzoek werd het publiek verwijderd en op een afstand gehouden. De Luitenant-bestuurder reed dadelijk met een geleende fiets naar Hotel Poll om van daaruit aan het vliegkamp te verzoeken een nieuwe motor te brengen, terwijl de kapitein-waarnemer bij het vliegtuig bleef.
De reis naar den Haag, die men voornemens was te maken, werd onderbroken. In den namiddag werd een nieuwe motor aangebracht en precies 4 uur was alles weer in orde. Na afscheid genomen te hebben, namen bestuurder en waarnemer plaats in het schuitje van den grooten vogel, die met den kop in den wind gereed stond zijn vlucht aan te vangen. De motor begon te snorren, de schroef kon men vanwege het groot aantal omwentelingen niet meer zien, de spiertjes gras achter de machine lagen plat op ’t veld en het talrijke publiek stond met spanning de voorbereidende maatregelen gade te slaan. Opeens riep de Luitenant-bestuurder: ‘los’ en de mannen die het vliegtuig even vast hielden, lieten los en met verbazende snelheid liep de machine met opgeheven staart een 50 meter over het weiland, om dan op te stijgen.
Een drietal cirkelvluchten werden gemaakt, waarbij steeds hooger werd gestegen, daarna verdween het vliegtuig naar Soesterberg en het publiek ging zijns weegs. Het eentonige van den dag was verbroken. Naar men zegt, is dien middag veel aan- gebrand eten genuttigd. Wie blijft er ook eten koken, als er zooiets van een noodlanding voorvalt.’
AD