Op 2 maart 1923 organiseerde de pas opgerichte Kunstgroep Bilthoven een avond waarop de bekende Nederlandse auteur Carry van Bruggen sprak. [Portret van Carry van Bruggen, circa 1920,  door J.D. Hendriks, Literatuurmuseum Den Haag.]

 

Meer informatie

Voor de eerste keer komen we deze Kunstgroep Bilthoven tegen op 30 december 1922. Daar is sprake van de de kennelijke oprichters, de Amsterdammers Verbeek en Ruth en Molin. Zij waren leraren van de Bilthovense ‘U.L.O.-school’, vergelijkbaar met de HAVO nu, en organiseerden die maand in de gymnastiekzaal van de school een poppenkastavond voor 200 leerlingen. Van dit ambitieuze drietal was Willem Molin (1895- 1959) de bekendste. Hij was kunstschilder, beeldhouwer, monumentale kunst- en mozaïekwerker. Molin was een leerling van prof. R.N. Roland Holst.

Het gezelschap had ambitie, want het organiseerde in februari 1923 een lezing waar de befaamde schrijfster Carry van Bruggen optrad.  Carry van Bruggen (pseudoniem van Carolina Lea de Haan (januari 1881 – 1932)) was een bekende Nederlandse auteur en filosoof. Haar laatste roman, Eva (1927),  was een van de bekendste modernistische romans uit de Nederlandstalige literatuur. Carry van Bruggen is in 2002 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Literatuur van de Maatschappij van Nederlandse Letterkunde.

De plaats waar Van Bruggen haar lezing hield, was het waarschijnlijk in 1920 gebouwde Blauwe Huis, Ten Catelaan 18  (gezien een datum op een bouwtekening bij een verbouwingsaanvrage uit 1938 ). Dit pand was voor de Tweede Wereldoorlog in gebruik als een vakantie-accommodatie, en daarna als kleuterschool. Het wordt nu particulier bewoond. Voor het verslag van Carry van Bruggens optreden klik men aan: Lezing Mevrouw Carry van Bruggen in 1923 in het Blauwe Huis. Hieronder staan twee afbeeldingen van een penning voor de Kunstgroep Bilthoven uit  1923  van de hand van Chris van der Hoef.

Literatuur: M. de Keizer, De Dochter Van Een Gazan. Carry van Bruggen en de Nederlandse samenleving 1900-1930 (Amsterdam 2006). In dit boek wordt beschreven van hoe het was om joods èn vrouw èn schrijfster te zijn in Nederland.

AD

 

Hieronder: een penning van een naar links gewende gier met het omschrift: Kunstgroep Bilthoven uit 1923.

 

Een penning van de Bilthovensche Kunstgroep van de hand van Chris van der Hoef. Men ziet een naar links gewende gier met het omschrift: ‘Kunstgroep Bilthoven. Op de keerzijde zier men een omschrift met de tekst ‘Zooals de zon de bloemen kleurt, zoo kleurt de kunst het leven’ (particuliere collectie)