In de afgelopen eeuw zijn verschillende belangrijke bedrijven ontstaan in de gemeente De Bilt. Ook Bilthoven heeft een ‘Silicon Valley’ gekend. Op het gebied van de halfgeleiderindustrie begon Arthur del  Prado in 1964 aan de Obrechtlaan een eigen onderneming, verhuisde met zijn bedrijf een paar keer binnen de gemeentegrenzen en werd uiteindelijk wereldspeler. Jacques Reijniers vertelt in het maartnummer van de Biltse Grift de interessante geschiedenis van deze ondernemer in Advanced Semiconductor Materials.

Begin mei worden de oorlogsjaren herdacht. Ook in onze gemeente. Maar wát gebeurde er allemaal en wáár precies? Soms zijn, driekwart eeuw later, nog sporen zichtbaar. Als men het weet, komt de geschiedenis tot leven. Bernard Schut ging op zoek en neemt de lezer mee op een imaginaire wandeling, kris kras door het Bilthoven van de oorlogsjaren en vertelt over sporen uit die tijd.

Abe Postema is in zijn vaste rubriek ook altijd op zoek naar sporen uit het verleden. Ditmaal stuitte hij op een lieflijke foto van een bosweg en zocht hij uit waar dat kon zijn. Op de diverse lommerrijke toegangswegen van Bilthoven moest tol worden betaald. Kees Floor verdiepte zich erin en vertelt ons ditmaal over de tol bij de ‘Vuursche Steeg’.

Het RIVM, dat momenteel vrijwel dagelijks in beeld is, wordt door Wim Krommenhoek op geheel andere wijze  belicht. Op zijn tocht langs de kunst in De Bilt neemt hij ditmaal een kijkje  bij de beelden die op het RIVM-terrein zijn te vinden. Als we de geschiedenis niet vastleggen, raakt deze al gauw in vergetelheid.

Oud voorzitter van de Historische Kring, Leo van Vlodorp is zich daarvan als geen ander bewust. Hij schreef de Kroniek van 2020 van de Bilt. Dit alles is te lezen in de maart-uitgave van De Biltse Grift, die rond 5 maart verkrijgbaar zal zijn in Bilthoven bij de Bilthovense Boekhandel en Bruna en in De Bilt bij The Read Shop.