Het kleine bord op de kopse kant van de flat 133-227 aan De Akker is niet opvallend. Het is in 2016, onder toeziend oog van de camera van RTV de Bilt, op initiatief van Peter Westenbrink aangebracht om te memoreren dat David Randolph Scott met zijn gezin in een flat aan de Akker in De Bilt heeft gewoond. Wie was deze Dave Scott? Een Amerikaan die als commandant van Apollo 15 in 1971 samen met collega James Irwin op de maan landde. Hij was de zevende mens die op het maanoppervlak heeft gestaan en deze man woonde ooit in de gemeente de Bilt. (Foto onderaan: NASA)

 

Meer informatie

Het waren spannende momenten in 1971, zo spannend dat de toenmalige burgemeester Goldberg op 29 juli 1971 de raadsvergadering onderbrak om aan te kondigen dat om 21.07 uur Scott en Irwin met hun maancapsule de baan om de maan hadden ingezet. Nadat het applaus van de raadsleden was verstomd stelde de burgemeester voor om Scott een gelukwens te sturen als hij veilig op aarde zou zijn teruggekeerd. Zo geschiedde; het gemeentebestuur stuurde Scott een aardewerken schaal die apart gemaakt was voor de gelegenheid. Scott bedankte met een foto van de maan met maanvoertuig en zijn collega Irwin. Op de rand van de foto schreef hij to the mayor and citizens of the Bilt from a former resident with sincere appreciation for your interest and friendship, sept 20 1972, [handtekening] Apollo xv, Akker xxx, dec ’58 – june ’60. Deze foto hing jarenlang in de lift van het gemeentehuis.

Scott werd geboren op 6 juni 1932 in Randolph Field vlakbij San Antonio in Texas. Zijn vader was een gevechtsvlieger in het Amerikaanse leger die het tot brigade-generaal bracht. Scott wilde net als zijn vader piloot worden. Na zijn middelbare schoolopleiding vertrok hij naar West Point, waar hij in 1954 zijn diploma haalde om vervolgens in dienst te treden bij de luchtmacht. Deze baan bracht hem na een opleiding tot piloot naar Europa. Hij werd gestationeerd in Soesterberg, Camp New Amsterdam bij het 32ste Tactical Fighter Squadron. Hij was slechts vier jaar in Nederland, van 1956 tot 1960. De eerste periode woonde hij op de basis maar in 1958 verhuisde hij met zijn vrouw naar De Akker in de Bilt. In de jaren vijftig waren in deze open groene ruimte van de Bilt nieuwe flats en huizen in de huur en koopsector gebouwd om de woningnood te stelpen. Scott en zijn vrouw moeten een van de eerste bewoners geweest zijn.

Scott wilde graag carrière maken en dacht dat daarvoor een baan als testpiloot zou helpen. Om toegelaten te worden tot de opleiding was het bezitten van een masters diploma een grote steun.  Daarom volgde hij een opleiding aan het Massachusetts Institute of Technology (M.I.T). Hij slaagde voor zijn Master in Science and Aeronautics in 1962. U kunt zich de verbazing van Scott voorstellen toen hij vervolgens door de luchtmacht niet als leerling naar de opleiding voor testpiloot maar als stafdocent naar de Luchtmacht Trainingsschool werd gestuurd. Hoewel ongebruikelijk in het leger, vroeg hij toch om overplaatsing en in 1962 kon hij aan zijn opleiding tot testpiloot beginnen. Na zijn opleiding werkte hij bij de Aerospace Research Pilot School, waar mensen die uitgekozen waren om astronaut te worden, werden getraind. In 1963 solliciteerde hij zelf naar een plekje bij de derde groep personen die geselecteerd werden om astronaut te worden en hij werd aangenomen.

In 1965 hoorde Scott als eerste van zijn jaar dat hij samen met Neil Armstrong in de Gemini 8 zou vliegen. Ze bereidden zich zeven maanden lang voor op de lancering en de ruimtewandeling en op 16 maart 1966 was het zo ver. Ze zouden drie dagen wegblijven maar door problemen kwamen ze dezelfde dag nog veilig terug en duurde de missie slechts 10 uur. Na de nodige problemen rond het Amerikaanse ruimteprogramma werd Scott eindelijk geselecteerd voor een vlucht met de Apollo 9. In deze missie was hij de piloot van de commandocapsule of command module pilot. Als de maancapsule na het loskomen van de Apollo 9, niet meer zou kunnen terugkeren, moest Scott proberen, in zijn eentje, om de maancapsule weer aan boord te krijgen. Op 3 maart 1969 vond de lancering plaats. De test met de maancapsule verliep zonder problemen en op 13 maart viel de Apollocapsule in de Stille Oceaan.

Voor de Apollo 15 vlucht werd Scott geselecteerd als commandant samen met James Irwin, piloot van de maanlander en Alfred Worden als piloot van de commando-capsule. Bij de Apollo 15 missie werd veel aandacht aan het wetenschappelijk onderzoek van het maanoppervlak besteed. Hierbij maakte men gebruik van de lunar roving vehicle dat Falcon was gedoopt. Op 26 juli 1971 werd de raket gelanceerd en zonder veel problemen landden Scott en Irwin op 30 juli op de uitgezochte plek op de maan.

Naast het wetenschappelijk onderzoek en het verzamelen van stenen en monsters was het Scott die demonstreerde dat de theorie van Galileo dat ongelijke voorwerpen in een vacuüm even snel vallen, ook op het maanoppervlak opging. Deze grap werd hem op aarde niet in dank afgenomen. Op zeven augustus keerden de Apollo 15 na een goede missie terug en waren de avonturen in de ruimte voor Scott voorbij.

In 1975 verliet hij NASA en daarna werkte hij in de particuliere sector eerst als werknemer en later als consultant en directeur van enige bedrijven. Ook was hij betrokken als adviseur bij verschillende films en tv programma’s en trad hij op als reporter voor de BBC. Verder is hij vele malen onderscheiden. Op dit moment woont hij in Californië.

EvdV

U bevindt u op de Rondleiding Wetenschappers. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Delpher; Telegraaf, 05–03-1969.

Worden, Al; French, Francis, Falling to Earth: an Apollo 15 astronaut’s journey tot the moon, Washington D.C., 2011.

Westenbrink, Peter, de Biltse Grift, maart 2016.