Vlak bij het adres Aanlegsteeg 17 ligt een opvallende grafkelder, diep verscholen in de Maartensdijkse bossen. (Foto grafkelder: AD; foto Rustenhoven: Bert Bolle.) Het is de grafkelder van het aanzienlijke geslacht De Rovere van Breugel.

 

Meer informatie

In 1820 vroeg jonkheer Jan de Rovere van Breugel (1757-1829) aan de gemeente Maartensdijk toestemming om ter hoogte van Aanlegsteeg 4 een grafkelder te mogen aanleggen. Jan de Rovere van Breugel was onder andere lid van de vroedschap van Utrecht. Hij was in 1815 in de adelstand verheven.  Hij en zijn dochter jonkvrouw Anna Maria de Rovere van Breugel  woonden op Rustenhoven.

Toen deze laatste stierf in 1873 kwam Rustenhoven in handen van Casper van Breugel Douglas met wie zij getrouwd was, haar neef  (1824-1894). Deze was referendaris bij de Raad van State en lid van de Haagse gemeenteraad. Hij vroeg in 1891 de grafkelder te mogen verplaatsen naar de huidige locatie. De laatste persoon die werd bijgezet (in 1937) was Jan de Rovere van Breugel uit Den Haag, die voor het onderhoud van de kelder een fonds van 1.200 gulden had ingesteld. De gemeente zou vanuit dit fonds het onderhoud voor zijn rekening nemen. Begin jaren negentig van de vorige eeuw bleek de grafkelder ernstig verwaarloosd en werd de gemeente herinnerd aan zijn verplichting. In 1992 werd de kelder voor enige tienduizenden guldens gerenoveerd.

AD

Een deel van het opschrift van de kelder. (Foto AD)

U bevindt zich op de rondleiding langs de begraafplaatsen. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

Michiel Kruidenier en Joost van der Spek, Maartensdijk, geschiedenis en architectuur (Zeist/Utrecht 2000) 121v.

Spring naar toolbar