In het agrarische dorp Maartensdijk werden rond het einde van de Tweede Wereldoorlog verschillende bedrijven opgericht op het industrieterrein tussen de Spoorweg en de Tolakkerweg. In 1951 vestigde zich aan de Industrieweg 26 de Drukinktfabriek Hostmann-Steinberg B.V. Het van oorsprong Duitse bedrijf sloot in 2017 na bijna 70 jaar de deuren. (Foto van de huidige situatie: Jacques Reijniers 2020)

 

Meer informatie

In de jaren twintig van de vorige eeuw was Johannes Padding de handelsvertegenwoordiger voor Hostmann-Steinberg GmbH in Nederland. Het Duitse moederbedrijf, was gevestigd in Celle en bestond al sinds 1817. De naamgever Steinberg was van Joodse afkomst. Hostmann-Steinberg GmbH was voor de Tweede Wereldoorlog een van grootste drukinktfabrieken in de wereld en had vertegenwoordigingen in vele landen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd al het Duitse bezit in Nederland geconfisqueerd door de Nederlandse Staat, zo ook de genoemde handelsonderneming. Padding en zijn zoon Martinus namen het bedrijf over van de staat en breidden de productie uit. In Nederland werd drukinkt geproduceerd aan de Singel in Amsterdam en vervolgens aan de Overtoom.

Door ruimtegebrek verplaatste Martinus Padding in 1951 de drukinktfabriek Hostmann-Steinberg naar Maartensdijk. Daarvoor kocht hij het pand dat de suikerwarenfabriek Tumax in 1950 aan Industrieweg 26 had laten bouwen.

De productie was in hoge mate geautomatiseerd en gemechaniseerd. Er werkten twaalf personen. Behalve productie en verkoop was er een laboratorium voor productontwikkeling en kwaliteitscontrole. In 1960 nam Martinus Padding het bedrijf over van zijn vader. Diens zoon Frank kreeg de leiding in 2007.  Hij stopte de productie in 2017 in Maartensdijk en zet sinds 2019 zijn handelsactiviteiten in de grafische sector voort vanuit Weesp.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Kolenbrander, K en M. Schmidt, ‘Maartensdijker geeft meer om een boom dan om industrie’, St. Maerten Tijdschrift van de Historische Vereniging Maartensdijk, dec 2006, nr 31, pg 14-20

Brusse, P, P. van Cruyningen en R. Rommes, ‘Tien eeuwen Maartensdijk’, 2001, Stichting Patrijs Utrecht

Interview met de heer F. Padding

Historische Kring d’Oude School

www.usine-utrecht.nl