De familie Vanderbilt was ooit de rijkste familie in de Verenigde Staten. Als stamvader beschouwt men Jan Aertszoon (1620 – 1705), een boer uit De Bilt die in 1650 naar Nieuw Nederland emigreerde. Hij betaalde zijn overtocht met verplichte dienstbaarheid in dienst van de familie Van Kouwenhove. Afgebeeld is het standbeeld van zijn afstammeling Cornelius Vanderbilt voor Central Station in New York.
Drie jaar lang moest Jan Aertszoon als contractarbeider verplicht voor de Van Kouwenhovens werken om zijn schuld af te betalen. Jan Aertszoon noemde zich Van der Bilt en toen de Engelsen Nieuw Amsterdam overnamen werd dat Vanderbilt.
Vijf generaties later werd zijn afstammeling Cornelius Vanderbilt (1794 – 1877) nog in eenvoudig gezin geboren. Hij ging van school toen hij elf was, maar hij bouwde een gigantische scheepvaartonderneming op door het monopolie van het bedrijf van Fulton en Livingston te doorbreken. Daarnaast werd hij nog rijker door het investeren in spoorwegen. Hij was de rijkste inwoner van de Verenigde Staten en zijn zoon William werd dat later ook. Omgerekend naar de waarde van nu zou hij 143 miljard dollar hebben gehad.
Hoewel Cornelius zelf eenvoudig bleef wonen, bouwden zijn afstammelingen gigantische villa’s aan Fifth Avenue in New York. Andere bekende leden van de familie zijn Gloria Vanderbilt (geboren 1924) die onder meer bekend werd als modeontwerpster en societyfiguur en haar zoon Anderson Cooper, een belangrijke presentator van CNN. Ook de acteur Timothy Oliphant maakt deel uit van de familie.
DAB
Literatuur:
T.J. Stiles, The first tycoon – The epic life of Cornelius Vanderbilt, New York 2009.