De weg tussen de Groenekanseweg en de Blauwkapelseweg in De Bilt werd de Hessenweg genoemd. Het noordelijke gedeelte van deze weg was de oprijlaan van de verdwenen buitenplaats Meijenhagen. Aan de oostkant bouwde men vanaf 1890 arbeiderswoningen en dertig jaar later volgde de westkant. Pas in de jaren zestig van de twintigste eeuw werden er systematisch winkels gebouwd.
Op de ansichtkaart staat de Hessenweg vanuit het zuiden met op de achtergrond het huis Meijenhagen omstreek 1925 (Collectie Het Utrechts Archief).

 

 

Meer informatie

Vroeger heette de Hessenweg ook wel Molenweg en Esschensteeg. Er zijn in ons land meer dan dertig plaatsen met Hessenwegen. Voor de naam bestaan verschillende verklaringen. Een uitleg zegt dat de benaming komt van kooplieden uit de omgeving van Kassel in Hessen, die belangrijk waren voor de handel met ons land. Een andere verklaring wijst op de Hessenwagens, zware karren voor het internationale transport die niet pasten op de Nederlandse wegen en diepe sporen achterlieten. Deze wagens reden meestal over woeste gronden en vormden daar hun eigen paden. Etymologen leiden de naam wel af van hers of horsa, een woord dat paard betekent.

DAB

Literatuur:
H. Rietveld, De Hessenweg in beeld, in: De Biltse Grift 1993.
L. Haan-Beerends, Staten en straatnamen van weleer aflevering 2, in: De Biltse Grift 2009.
H.T.J. Miedema, Oudfries Horsaw en Horsawey ‘paardenwed, ruiterpad, trekweg’, nederl. Hessenweg, in: Naamkunde 1988.
S. Broekhoven en S. Barends, De Bilt, Geschiedenis en architectuur, Zeist 1995 p. 143.

Spring naar toolbar