We zien hier de Julianalaan in 1928. Na de aanleg van het station De Bilt in 1863 verscheen in de omgeving maar heel langzaam bebouwing. In 1900 was de villa Ensah het eerste grote woonhuis bij het spoor, kort daarop gevolgd door de villa Oase.  Pension Ravenhorst werd in 1906 geopend.

Pas vanaf 1903 legde de gemeente in het park Vogelzang bestrate wegen aan, waarbij het stuk Julianalaan aanvankelijk nog Vinkenlaan heette. Nadat de weg verlengd was in de richting van Bosch en Duin, werd hij Julianalaan genoemd.

De eerste winkels aan de Julianalaan verschenen al voor 1920.  Op de hoek met de toenmalige Soestdijkerstraatweg had Hendrik van Reenen in 1912 een kruidenierswinkel geopend. Gijs Visman begon in 1919 een zaak in bouwmaterialen. Weldra verkocht hij een veel breder aanbod van artikelen. Voor de bewoners kwamen er voorzieningen, zoals in 1918 de Julianaschool en in 1919 het indrukwekkende postkantoor.

De Centrumkerk of Julianakerk opende in 1928 zijn deuren. Toen waren er al meer winkels verschenen zoals in 1923 meubelzaak Veldhoven en in 1924 slagerij Brinkhorst. Het volgende decennium zag ondanks de economische crisis een uitbreiding van het aanbod zoals in 1934 een filiaal van de Utrechtse bank Vlaer en Kol, in 1935 slagerij Kortleve en in 1936 de Verkadewinkel van Veldhuizen. Banketbakker Top bouwde zijn pand in 1938.

De oorlog zette een rem op de economische activiteit. De Duitsers veranderden de Julianalaan in 1942 in Frederik Hendriklaan, maar in 1945 keerde de vertrouwde naam terug. De wederopbouw leidde tot nieuwe vestigingen. Nieuwe eigenaren namen hun intrek in bestaande winkels zoals de textielwinkel Van Dort, schoenmakerij Koelewijn en slagerij Straathof.

In 1955 bouwde Dudok een beeldbepalend wooncomplex op de plek waar de villa Oase had gestaan. Aan de voet daarvan vestigde Albert Heijn een filiaal in het pand waar nu de Bilthovense boekhandel is gevestigd. De Boerenleenbank, later Rabobank, werd in 1962 geopend. Dat bankgebouw sloot de deuren in 2021, evenals de vestiging van concurrent ABN-AMRO. Oorzaak: toenemende digitalisering en gebrek aan klandizie.

Nadat het aantal winkels aan de Julianalaan was uitgegroeid tot ongeveer de huidige omvang, bouwde men omstreeks 1980 het winkelcentrum De Kwinkelier. Daar werden met name bedrijven uit grotere winkelketens gevestigd. Dit betekende concurrentie voor de Julianalaan maar tevens de stimulans om beter en planmatiger te werken.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

Spring naar toolbar