Aan de Eerste Brandenburgerweg 34 in Bilthoven staat de Oosterlichtkerk, die vroeger Opstandingskerk heette. Op de foto zien we de kerk in 1969, zes jaar na de bouw. (Foto Jospé HCR Vecht en Venen)
Al in 1949 kocht de Nederlands Hervormde Gemeente een stuk grond aan de Eerste Brandenburgerweg om er een kerk op te bouwen, maar kort na de oorlog ging alle aandacht en energie naar het bestrijden van volksvijand nummer één: de woningnood. Het was de tijd van de wederopbouw. Tien jaar later was het terrein meer waard geworden. De kerkgemeente verkocht een deel van de grond en gebruikte de opbrengst als startkapitaal voor een nieuwe kerk.
G. en H.A. Pothoven waren de architecten. De kerk kreeg een half vrijstaande toren met drie klokken. Tussen de hoge kerkzaal en de toren kwam een lagere verbinding. Op 5 oktober 1963 namen de gemeenteleden de kerk in gebruik.
Vanaf het begin mocht ook de Gereformeerde Gemeente het kerkgebouw gebruiken, zij het tegen een financiële vergoeding. De twee gemeenten werkten steeds meer samen en na een aantal jaren hield men ook oecumenische diensten.
In 2009 gingen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk officieel samen, maar de ontkerkelijking ging door. In juli 2010 smolten ook de wijkgemeenten van de Immanuelkerk, de Opstandingskerk en de Boskapel in Groenekan samen. Zij kozen als kerkgebouw de Opstandingskerk, maar besloten ook tot een nieuwe naam. De kerk heette voortaan de Oosterlichtkerk, want “dat gebouw is een lichte ruimte, een kerk van het licht uit het oosten.”
Recent is het orgel vervangen door het Seifert-orgel uit de voormalige Immanuelkerk.
DAB
U bevindt u op de Rondleiding Kerkgebouwen. Voor het vervolg klik HIER.
Literatuur:
Website Historische kring De Bilt, Opstandingskerk
Website Oosterlichtkerkdebilt.nl-De Oosterlichtkerk hartelijk welkom.pdf
Website reliwiki.nl-Bilthoven Eerste Brandenburgerweg 34 – Oosterlichtkerk