Dit is het ontwerp van de tuin van het landgoed Vollenhoven uit het begin van de negentiende eeuw. De tuinarchitect is Isaek Hendrik Jacob van Lunteren (1780 –1848). (Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed, objectnummer 510.402)
Het huis Vollenhoven is uiterst links afgebeeld, met aan de overzijde van de Utrechtseweg de boerderij Den Eyck. In de loop der tijd zou het park veel kleiner worden, zie: het landgoed Vollenhoven.
In 1800 kocht de Amsterdamse koopman Pieter de Smeth, die ook de eigenaar was van Beerschoten, het landgoed Vollenhoven. Hij kocht boerderij Den Eyck in 1806. Niet alleen liet hij het grote huis verbouwen maar hij liet ook een nieuw park ontwerpen. Daarin werden de gebouwen op het landgoed ‘op natuurlijke wijze’ opgenomen.
De tuinarchitect en kweker Van Lunteren vestigde zich aan het begin van de negentiende eeuw in Utrecht na een studie van een jaar in Engeland. Zijn kwekerij kreeg al spoedig het predicaat ‘hofleverancier’. Zijn ontwerpen gebruikten de Engelse landschapsstijl. Van Lunteren ontwierp ook de tuinen van het landgoed Pijnenburg en in 1830 van Sandwijck.
AD
U bevindt u op de Rondleiding over de Stichtse Lustwarande. Voor het vervolg klik HIER.
Bron:
P. Lammertse – Tjalma, Hendrik van Lunteren (1780 – 1848): ‘vermaard aanlegger van landgoederen en wat tot verfraaijing in het bouwkundige vak daarbij behoort’. In: Tuinkunst: Nederlands jaarboek voor de geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur 1997/3, pp 36-73.