De Tuindorpkerk aan de H.F. van Riellaan in Tuindorp stond vanaf de opening in 1937 in Maartensdijk, omdat die wijk een onderdeel was van de gemeente Maartensdijk. Bij de gemeentelijke herindeling van 1954 werd hij een onderdeel van Utrecht. Foto: De Tuindorpkerk met links het Zwarte water. (Tekening K. Roelants 1945 Het Utrechts Archief)

 

Meer informatie

Bij de Afgescheiden Gemeente in Utrecht bestond in de jaren dertig de behoefte om de oude Begijnekerk te vervangen door een nieuwe kerk. Men overwoog verschillende locaties maar koos in 1935 voor de nog in aanbouw zijnde wijk Tuindorp, waar grond werd gekocht van het bedrijf N.V. De Stadswoning van W. Godijn. De architect was A. van der Kraan.

Hoewel deze kerk op Maartensdijkse grond stond, was hij niet afhankelijk van de gereformeerde kerk van Maartensdijk, maar was het een zelfstandige, op de stad Utrecht georiënteerde kerk. De officiële naam werd de Tuindorpkerk. Omdat de toren een naaldvormige spits had, werd de kerk in de volksmond wel de Koperen Spijker genoemd. Hij werd op 1 juli 1937 in gebruik genomen onder leiding van ds. R.E. van Arkel.

De Tuindorpkerk is een wijkgemeente binnen de Protestante gemeente Utrecht. Toen in 1991 de hervormde Willem de Zwijgerkerk werd gesloten, ontstond er een toenadering tot de gereformeerde kerkgangers van de Tuindorpkerk. Gemeenschappelijk vormden zij nu een samen-op-weggemeente, die later toetrad tot de Protestantse Kerk in Nederland. De kerk is een wijkgemeente van de Protestantse Gemeente Utrecht. De voormalige Willem de Zwijgerkerk  is nu de rooms-katholieke kerk van Tuindorp.

Zie ook op deze site: De bouw van Tuindorp.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Kerkgebouwen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Website https://www.tuindorpkerk.nl/gemeente

R. Hufen Hzn., Tuindorp, een bedrijvige gemeenschap in de twintigste eeuw, Utrecht 2001.

Spring naar toolbar