Aan de Vuurse Dreef of Rading-Oost bouwde men vooral in de twintigste eeuw huizen. Deze foto toont de weg naar Lage Vuurse omstreeks 1925. (Collectie Het Utrechts Archief).

 

Meer informatie

De grens of ‘raaiing’ van Utrecht met Holland was oorspronkelijk een weg die zelf ook de Rading werd genoemd. Het westelijke deel van die weg, de Rading-West, kreeg later de naam van ‘Graaf Floris V weg’. In het verlengde daarvan lag de Rading-Oost, die ook wel Karnemelksesloot werd genoemd. In de twintigste eeuw kreeg deze weg de naam ‘Vuurse Dreef’. Langs deze weg stonden in de negentiende eeuw al boerderijen zoals de woningen die nu op nummer 75 en 121 staan. Als je daar je adres had, woonde je ‘aan de Hollandsche Rading’.

Na de aanleg van de spoorhalte in 1885 was het gebied beter bereikbaar. Langs de Rading-Oost bouwde men langzamerhand een paar villa’s zoals het Huis op ’t Hoogt (nummer 42). Voor het toerisme werd nu ook het theehuis De Paddenstoel geopend. In plaats van uitspanning De Kerseboom kwam later Hotel-café-restaurant De Vuurse Dreef. Vanaf 1927 ontwikkelde men dwars op de Rading-Oost woningprojecten langs de Spoorlaan en de Oosterspoorlaan.

DAB

 

Literatuur:

  1. Kruidenier en J. van der Spek, Maartensdijk, Geschiedenis en architectuur, Zeist 2000 p. 189-192.
  2. Hoebink, Hollandsche Rading 1925-1940, In: Sint Maerten 1991 nummer 7 p. 14 – 22.