Afgebeeld is een tekening van Coosje Chevalier, een bekende Bilthovense kunstenares en illustratrice. Zij schilderde en tekende vooral dieren. (Afbeelding uit een particuliere collectie met toestemming van de eigenaar).

 

Meer informatie

Dirgiena Jacoba Chevallier (1895 – 1951) werd geboren op het landgoed Veldwijk, vlakbij Ermelo. Zij was de dochter van Mathile Jacques Chevallier, heer van Veldwijk, een man die zeer begaan was met het lot van geestelijk gehandicapten. Hij was een van de oprichters van de Vereniging tot Christelijke verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland in 1884. Zo toonde hij zijn christelijke betrokkenheid en hij ging zelfs zover dat hij een deel van het landgoed Veldwijk tegen een gunstige prijs ter beschikking stelde om in 1886 een instelling voor geestelijke gezondheidszorg te kunnen stichten.

Zijn dochter, die vele aliassen gebruikte, voelde zich vooral aangetrokken tot dieren. In bijna al haar werk of het nu was als grafisch ontwerper, illustrator, schilderes of tekenares, speelden dieren de hoofdrol. In 1918 maakte werk van haar deel uit van een grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum met onder andere werk van Berlage. Ook was zij betrokken bij de oprichting van het tijdschrift Het Signaal, een nieuwe beweging in de schilderkunst in Gelderland waaraan ook Charley Toorop en Kees Maks meewerkten.

In de periode 1930 tot 1941 werkte zij veel in dierentuin Artis. Ze was gefascineerd door vogels, die zij veelvuldig onderwerp van haar kunstzinnige uitingen maakte. In de collectie van Natura Artis Magistra Amsterdam, kortweg Artis, zijn tekeningen van haar te vinden. In 1941 verhuisde zij naar het “tuinhuis” van het pand op de hoek van de Hasebroeklaan en de Soestdijkseweg 332 in Bilthoven. In deze periode illustreerde ze onder meer de kinderboeken Trippeltje de geschiedenis van een hondje en Dotje de zoon van Trippeltje, geschreven door Marjan van Hattum. Zij is begraven op Den en Rust te Bilthoven.

EvdV

 

Literatuur:

H. van Hall, Repertorium Nederlandse Schilder- en Graveerkunst 1, Martinus Nijhoff, den Haag 1935

Biografisch Portaal van Nederland heeft een verwijzing naar RKD artists (Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis)

Peter Scheen, Rode Scheen, Lexicon Nederlandse beeldende kunstenaars 1750 – 1950, Den Haag 1969.

P. M. J. Jacobs – Beeldend Nederland, biografisch handboek, Tilburg 1993.

Wikipedia Mathile Jacques Chevallier.

 

 

EvdV