Leuk dat u klikte op de digitale rondleiding over bijzondere vrouwen in de dorpen van de gemeente De Bilt.

Het is goed om aandacht tegen aan vrouwen in de geschiedenis, maar bij het schrijven van de bijdragen ontstond er wel discussie. Wat bedoelen we met ‘bijzondere vrouwen’? Als we dat begrip gebruiken, willen we toch niet suggereren dat niet alle vrouwen bijzonder zijn? Is het een belediging om over ‘gewone’ vrouwen te spreken?

Binnen deze rondleiding bedoelen we met een ‘bijzondere vrouw’ iemand die een opvallende impact op de samenleving heeft gehad buiten de kring van haar eigen gezin. Dat kan lopen van bescheiden schilderessen of dichteressen tot feministen en onderwijshervormsters. We hebben overigens niet de illusie dat we alle bijzondere vrouwen konden beschrijven; we geven een aantal voorbeelden die samen een grote lijn laten zien. Alle vrouwen hebben een deel van hun leven in De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk, Hollandsche Rading Groenekan of Westbroek gewoond.

In ieder geval moet het duidelijk zijn dat niet alle vrouwen in staat waren om een carrière buitenshuis op te bouwen en bekend te worden. We realiseren ons dat veel mensen zich hebben ingespannen om hun gezin te verzorgen en van betekenis te zijn voor hun omgeving. Vaak is er echter over die ‘gewone’ vrouwen veel minder te vinden in de historische bronnen.

We zullen zien dat vrouwen aanvankelijk vooral door hun bezit en hun geboorte invloed konden hebben. Daarnaast hadden vrouwen uit de welgestelde klassen vooral na 1800 de mogelijkheid om zich te ontplooien in de kunst en cultuur en later ook in de wetenschap. (Afbeelding: een Franse schilderes met leerlingen in 1785, geschilderd door Adélaïde Labille-Guiard.) In de twintigste eeuw werden vrouwen toegalaten tot de politiek, maar dat zou pas na de Tweede Wereldoorlog duidelijk merkbaar worden. Toen werden zij ook zichtbaar in de media en op andere maatschappelijke terreinen. De voorbeelden die we hebben behandeld, zijn ingedeeld in vier groepen of hoofdstukken naar de terreinen waarop vrouwen een opvallende rol speelden.

    • Vrouwen die hun rol ontleenden aan hun eigendom en hun afkomst: ca. 1500 – 1935.
    • Vrouwen die invloed hadden op kunst en wetenschap ca 1800 – 1940
    • Vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940 – 1945
    • Na de oorlog: een breed maatschappelijk terrein.

Die hoofdstukken staan in een grofweg chronologische volgorde en zij overlappen elkaar wat betreft de tijd, maar op deze manier is de ontwikkeling het duidelijkste zichtbaar.

Deze rondleiding is digitaal en u kunt hem alleen bekijken op deze website. De bijdragen in de rondleiding zijn geschreven door (alfabetisch) Dick Berents, Veroniek Clerx, Anne Doedens, Wim Krommenhoek, Liesbeth du Mee en Jacques Reijniers. Je kunt de auteurs herkennen aan hun initialen in de ondertekening.

Wanneer u alleen maar een korte tour wilt maken, leest u de inleidingen en de bijschriften bij de afbeeldingen. Als u meer wilt lezen, kunt u bij iedere post verder gaan onder het kopje ‘meer informatie’.

Soms staat er in de tekst een link naar andere posts in het Online Museum. Als u daarop klikt, vergeet dan niet terug te komen met het pijltje linksboven op uw beeldscherm.

Onderaan de pagina staat bij iedere post een link om naar de volgende bijdrage te gaan. De eerste ziet u onderaan dit scherm.

Dick Berents

 

U bevindt u op de Rondleiding over Bijzondere Vrouwen. Voor het vervolg klik HIER.