Op 28 juni 2021 werd het E-book ‘In de Diaspora – De omzwervingen van Adriaan Hendrik Eyck’, gepresenteerd door bestuur en redactie van Online Museum De Bilt. Het betreft de vijfde aflevering in de serie OMDB-Ebook.

Van de uitgave is een zeer beperkte gedrukte versie gemaakt, waarvan het eerste exemplaar is aangeboden aan mevrouw Serieke Verschuur, partner van het redactielid drs. Pieter van Hees, die in april 2021 is overleden. Daarnaast is het boek aangeboden aan Otto baron van Boetzelaer, de huidige bewoner van Eyckenstein en aan mevrouw Suzanne Lekkerkerker die het werk in ontvangst nam namens het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen. Plaats van handeling: Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk.

Hiaat in de geschiedschrijving

Het unieke en nog onbekende tijdsdocument vult een hiaat in de Nederlandse geschiedschrijving. Het gaat over de Maartensdijkse patriot Adriaan Hendrik Eyck de voormalige eigenaar van landgoed Eyckenstein. Eyck zocht na de inval van het Pruisische leger in 1787 in gezelschap van een groep geestverwanten (‘patriotten’) zijn toevlucht tot Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De patriotten waren tegenstanders van stadhouder Willem V van Oranje en zijn vrouw Wilhelmina, zuster van de Pruisische koning. Duizenden, waaronder Eyck, verlieten de Republiek in een feitelijke oorlogssituatie op weg naar een onzekere toekomst. Wilt u een kaart zien over de militaire situatie in De Bilt in 1787 klik dan HIER. Wilt u terug naar de eerste post in deze kleine rondgang, klik dan HIER.

U kunt ook HIER nog meer informatie vinden en lezen of u kunt via onderstaande formulier een betaling doen via iDeal en het uitgebreide e-boek gaan lezen.  Na een succesvolle betaling kunt u direct het e-boek downloaden.

VC