In 1971 nam het College van B&W van de gemeente De Bilt na overleg met de raadscommissie voor culturele zaken contact op met Willem Gerard Hofker. Hem werd gevraagd om een aantal typerende plekken en gebouwen in de gemeente te tekenen. Hofker zou in eerste instantie tien tekeningen maken. Dit aantal is later uitgebreid en gebundeld in het boekje De Bilt in beeld. Afbeelding: Het landhuis Oostbroek door Willem Hofker 1973.

 

Meer informatie

Willem Gerard  Hofker werd in 1902 geboren in Den Haag. Hij werd vernoemd naar de schilder Willem Witsen, een vriend van zijn vader, die bevriend was geraakt met veel leden van de beweging van de Tachtigers en een tijdje medewerker van de Nieuwe Gids was.

Willem Hofker kreeg zijn opleiding aan de Haagse Academie en later aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst. Hij voerde o.a. voor de Koninklijke Stoomvaart Maatschappij een aantal decoratieve opdrachten uit. In 1936 kreeg hij een belangrijke opdracht, het schilderen van een portret van koningin Wilhelmina voor het hoofdkantoor van de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij te Batavia, nu Jakarta. In 1938 ging hij samen met zijn vrouw en met het schilderij op reis naar het toenmalig Nederlands Indië om het schilderij aan te bieden.

Daarna maakte het echtpaar aansluitend een reis door de Indische Archipel. Tijdens deze rondreis schilderde en tekende het echtpaar veel. Vooral Hofkers schilderijen van Indische landschappen maar ook van personen zoals Balinese danseressen zijn bekend geworden en kregen internationale erkenning. Terwijl de twee kunstenaars op Bali woonden en werkten, werden zij ingehaald door de oorlog: de Japanners interneerden het echtpaar op Celebes.

Toen zij na de Tweede Wereldoorlog in Nederland terugkeerden, was het artistieke klimaat volkomen veranderd. Voor het figuratieve werk van Hofker bestond nog nauwelijks belangstelling. Gelukkig kwamen de portretopdrachten weer snel binnen. Hofker schilderde tijdens zijn leven zo’n 800 portretten voor particulieren zoals voor prinses Juliana en de acteur Louis van Casteren of voor bedrijven zoals het portret van Herman van den Wall Bake president-directeur van de ABN.

Naast de portretten vormden de getekende stadsgezichten, in eerste instantie van Amsterdam, een andere bron van inkomsten. Doordat hij hierdoor bekend werd, kreeg hij bijvoorbeeld de opdracht van de commissie tot beheer van het Stedelijk Museum in Zutphen om tekeningen te maken van De Graafschap. In deze categorie werk moeten ook de Biltse tekeningen worden geplaatst. In het door de gemeente de Bilt uitgegeven boekje De Bilt in Beeld uit 1973 staan de tekeningen afgedrukt met een aanvullende beschrijving door de voormalig gemeentesecretaris Mr.P.H. Damsté.

Hofker overleed in 1981 in Amsterdam.

EvdV

 

Literatuur:

De Bilt in Beeld, uitgave gemeentebestuur de Bilt 1973.

Delpher, De Volkskrant, De prenten van W.G. Hofker, 1973.

B. Carpenter and M. Hofker-Rueter, William Hofker painter of Bali, Picture Publishers 1993.

Hofker and Orsini, Willem Gerard Hofker, Uitgeverij de Kunst 2013.