Hagenpreken in De Bilt?

Een hagenpreek is een preek die werd gehouden in het open veld, buiten de stad, meestal  met een godsdienstige achtergrond. In 1562 was een hagenpreek nabij Dishoek op Walcheren aanleiding tot een beeldenstorm. Omdat dergelijke preken niet geheel zonder gevaar waren, werden vaak mensen op de uitkijk gezet, die alarm konden slaan als officiële autoriteiten in de buurt kwamen.

Tussen 1918 en 1928 vonden ook in De Bilt hagenpreken plaats, die druk weden bezocht. Tussen de dennen werd over onderwerpen gesproken, die vaak te maken hadden met de organisatiewijze van de staat. Kees Boeke, pacifist en activist, was de spreker. Wim Krommenhoek schrijft in het maartnummer van De Biltse Grift over deze minder bekende periode van de stichter van De Werkplaats. Jacques Reijniers besteedt  aandacht aan de geschiedenis van het RIVM, dat plaats maakt voor Bilthoven Biologicals en beschrijft hoe een paardenliefhebber uit India geïnteresseerd raakte in serums tegen slangenbeten, uitgroeide tot een wereldspeler op het gebied van fabricage van vaccins en het terrein en de gebouwen van het RIVM verwierf.

Op het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht komen soms unieke vondsten binnen. Alexander van der Bunt vertelt het verhaal achter een zeer bijzondere Middeleeuwse gouden ring en Anton Cruysheer  beschrijft het intensieve speurwerk naar een heel bijzondere Griekse munt van zeker 550 jaar oud, die werd gevonden  op een akker in Maartensdijk. Oude foto’s zijn vaak aanleiding tot verder onderzoek. Bernard Schut raakte geïntrigeerd door een oude foto, die leidde naar Gezichtslaan 1 en de geschiedenis van de niet meer bestaande villa Ben Trovato.  Abe Postema verdiept zich in zijn vaste rubriek ‘De Bilt toen en nu’ op een andere manier in oude afbeeldingen en foto’s.  Hij laat zien, hoe bekende locaties er vroeger uitzagen. Dit keer het kruispunt Dorpsstraat vanouds Steenstraat en Burgemeester de Withstraat. En tenslotte vervolgt Wim Krommenhoek zijn reis  langs de kunst in onze gemeente met bijzondere muurreliëfs en gevelversieringen.

Het maartnummer van De Biltse Grift ligt vanaf half maart bij de Bilthovense Boekhandel en Bruna in Bilthoven en bij The Read Shop in De Bilt.

Redactie De Biltse Grift