Op begraafplaats Den en Rust bevindt zich op locatie afd. 2, vak Q, graf 5, een bijzondere Art Deco grafsteen met twee treurende personen Deze dekt de rustplaats van Fritz Roettcher (1879 – 1946), een Duitse pacifist en publicist (foto: Wim Krommenhoek).

 

Meer informatie

De fraaie steen wordt geflankeerd door twee pleuranten of rouwende figuren. De rechter houdt de hand voor de borst, de linker bedekt het gelaat als uiting van verdriet. De Art Deco stijl was een populaire stijlbeweging in de periode 1920-1940 en werd gekenmerkt door geometrische figuren en overdadige versiering. Het was de opvolger van de Jugendstil of Art Nouveau, die als kunststroming tussen 1890 en 1910 opgang maakte.

Frederick (Fritz) Roettcher was een journalist en schrijver die in Duitsland werd geboren. Tot 1933 woonde hij in Duitsland, daarna van 1933 tot 1945 in Frankrijk. Van 1912 tot 1924 was hij secretaris van de Deutsche Friedensgesellschaft, de Duitse Pacifistische Bond. Van 1925 tot 1932 redigeerde hij het tijdschrift Die Menschheit, eerst in Stuttgart, daarna in Wiesbaden in de Franse bezettingszone. Hierin viel hij het Duitse militarisme en nationalisme fel aan met als resultaat dat hij in 1927 van verraad werd beschuldigd. Toen het nazisme in 1933 aan de macht kwam, ging hij in ballingschap in het Saarland. In 1935 zocht hij zijn toevlucht in Straatsburg en in 1939 verkreeg hij de Franse nationaliteit.

Na de oorlog is hij ziek naar Nederland gegaan. Hij woonde nog enige tijd in Bilthoven en is daar gestorven en gecremeerd. Zijn weduwe heeft daarna nog bij haar broer aan de Rubenslaan gewoond.

De grafsteen is ontworpen door Hermann Friedrich Mertens voor zijn vrouw Marie Antoinette Mertens-Krone. De pleuranten symboliseren liefde en verdriet van de ontwerper. H.F. Mertens was een gerenommeerd architect en meubelontwerper in Bilthoven, gevestigd aan de Rubenslaan. Hij ontwierp o.a. het RIVM-gebouw in Bilthoven, diverse watertorens (o.a. die te Bilthoven) en diverse bankgebouwen. De urn van Roettcher is door Mertens in dit graf bijgezet uit coulance voor zijn zus Anni Roettcher-Mertens met wie Roettcher gehuwd was. Dat andere namen niet op de steen zijn vermeld, heeft als reden dat de bewerking van de Belgische zandstenen zerk te veel stof veroorzaakte.

WK

 

Literatuur:

Internet: Maitron; Roettcher, Frederick.

WorldCat.; Roettcher, Fritz 1879-1946.

Informatie van de kleindochters van H.H. Mertens sr.

Spring naar toolbar